Kako muzejske izloške i povijesne zbirke digitalizirati i približiti posjetiteljima?

MUSEAR hackathon namijenjen kustosima, muzejskim djelatnicima, edukatorima, stvarateljima u području kulture i umjetnosti, te IT stručnjacima.

Martina Čizmić | 12.12.2022. / 08:54

Hackathon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu ovih je dana domaćin zanimljivog događanja. Spojit će muzejsku građu i povijest s modernom tehnologijom i budućnosti. Radi se o međunarodnom projektu MUSEAR u sklopu kojeg će se 12. i 13. prosinca 2022. godine održati besplatna radionica izrade digitalnih narativa u kulturi, MUSEAR Hackathon.

Kako su istaknuli organizatori, niz ovakvih hackathona i prezentacija održava se diljem Europe, a ovog prosinca i Zagreb će ponuditi zainteresiranima besplatno, edukativno događanja koje isprepliće IT, umjetnost i kulturu.

Platforma MUSEAR koja omogućuje širu upotrebu digitalnih zbirki muzeja i povijesne baštine u obrazovne svrhe i poboljšanje iskustva posjetitelja, razvijena je uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije u studiju digitalnih medija, Noveni iz Zagreba, s pet partnera iz četiri europske zemlje - Pro progressione, Howest, Ivar, Kome, Lepenski vir, NaFilm.

Ova jedinstvena platforma, izrađena u sklopu MUSEAR projekta, ima širi društveni utjecaj i doprinosi stvaranju interesa za kulturnu baštinu u javnosti. Osim tehnološkog razvoja, platforma MUSEAR ima i društvene ciljeve - stvoriti uvjete za lakšu suradnju kreativnih snaga, programera i nositelja kulturne baštine. Stoga nam je drago najaviti zagrebački MUSEAR hackaton na kojem će se svim zainteresiranima iz područja kulture i umjetnosti praktičnom edukativnom radionicom predstaviti mogućnost ekonomičnog i proaktivnog stvaranja digitalnih narativa, kao i integraciju postojećih digitaliziranih sadržaja, jedinstvenost platforme MUSEAR objasnio je direktor Novene Ervin Šilić.

MUSEAR hackathon namijenjen kustosima, muzejskim djelatnicima, edukatorima, stvarateljima u području kulture i umjetnosti, te IT stručnjacima omogućit će znanje i vještine u korištenju digitalnog alata MUSEAR i stvaranje multimedijalnih prezentacija kroz prikaze slika, teksta, zvuka, video zapisa, 3D modela i animacija, 360 slika i 360 videa, koje mogu biti dodatna moderna tehnološka potpora stalnim postavima, privremenim izložbama i organiziranim vodstvima kroz muzeje. Ovu platformu odlikuje i jednostavnost stvaranja digitalnih narativa, pa tako za rad na MUSEAR platformi nije potrebna instalacija softvera već se uređivanje i objavljivanje prezentacija čini korištenjem web aplikacije unutar browsera (zero install).

Organizacijama iz područja umjetnosti i kulture, kao i turizma na taj način se nudi mogućnost obogaćivanja svoje ponude i pružanja svojim posjetiteljima moderan doživljaj sadržaja.

Tijekom dva dana hackathona sudionici će u suradnji s mentorima proći razvoj scenarija, snimanje i pripremu digitalnih materijala (slika, teksta, zvuka, video zapisa, 3D modela i animacija, 360 slika i 360 videa), nakon čega će grupe sudionika osmišljavati i stvarati svoje digitalne narative temeljem izložaka u samom prostoru muzeja Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Nakon izrade narativa demonstrirat će se prezentacije i evaluirati po više kriterija, te se će se proglasiti pobjednički tim koji će ujedno i dobiti potporu za finalizaciju izrađene digitalne prezentacije za Tehnički muzej Nikola Tesla. Oblici potpore mogu uključivati snimanje i obradu digitalnih materijala, savjete za tehničke aspekte i narativnu strukturu, te pomoć pri izradi složenijih scena i programiranju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti