Kako omogućiti sigurnu naplatu na svom web shopu?

Osnova uspješnog poslovanja svakog poduzetnika je digitalizacija svih poslovnih procesa koja neminovno utječe na gospodarski rast. Uslijed korona-krize, mnogi su se mali i srednji poduzetnici napokon odvažili te svoje proizvode odlučili plasirati online kako njihova prodaja proizvoda ili usluga ne bi stagnirala.

Nova Studio | 15.09.2020. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Webshop daje mogućnost svim trgovcima, da iz udobnosti svog doma nesmetano nastave s radom, a i upravo takvim načinom poslovanja može se doprijeti do većeg broja krajnjih kupaca, a njihovi proizvodi i usluge dostupni su diljem države, ako ne i šire.

Kao što kupci traže sigurnost kada kupuju putem online trgovina tako i poduzetnik želi biti siguran da je njegov webshop pouzdan i štiti njegova prava kao i prava kupca. Želi da platforma vrednuje sve ono što stoji iza kompanije, proizvoda, usluga, ali i sigurnog plaćanja, i to definira uspješnost nečijeg webshopa.

Upravo zbog toga je izuzetno bitno kome će poduzetnik povjeriti čuvanje sigurnosti plaćanja u svojoj internetskoj trgovini, ali i omogućiti širok izbor kupcu kada je riječ o načinu plaćanja i vrstama kartica. Za potpunu sigurnost kupca idealna su tehnička rješenja poput payment gatewaya koje omogućuje trgovcu prihvat kartica kao sredstvo plaćanja njegovih kupaca u online okruženju.

Iako će nam na prvu u slobodnom prijevodu zvučati kao ‘’bijeg od plaćanja’’, ‘’možemo ga vizualizirati kao siguran tunel kroz koji putuju kartični podaci koji se unose prilikom plaćanja na web shopu do banke s kojom trgovac ima sklopljen ugovor o prihvatu. Po zaprimanju podataka, banka/prihvatitelj potvrdi ili odbije kartičnu transakciju i kroz isti tunel (koji je u potpunosti pod kontrolom pružatelja payment gateway usluge) vraća informaciju trgovcu, kako bi on mogao zaključiti kupovinu.’’, kaže nam Robert Penezić, general manager tvrtke Monri Hrvatska koja već godinama smišlja napredna rješenja koja omogućuju obavljanje uplata i novčanih prijenosa preko Interneta.

Monri klijentima pruža maksimalnu sigurnosti pri svakoj transakciji te kvalitetnu i uvijek dostupnu podršku za trgovce. Od ostalih payment gateway providera razlikuje se i po mogućnosti da kroz omnichannel platformu podrže trgovce u svim segmentima plaćanja, kako online tako i na fizičkim prodajnim mjestima u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima i tehnološkim dostignućima.

Kako navodi E.commerce.hr kartično plaćanje iznosi tek 30 posto svih online transakcija, uz mogućnost plaćanja na rate i nove tehnologije, no dogodio se eksponencijalni rast online načina plaćanja, upravo zbog novonastale situacije koja je dodatno povećala takvu vrstu kupovine.

Zašto još uvijek ima sumnjičavih kupaca?

Prema HNB statistici u 2020. god. građani Hrvatske su napravili kartični promet od 4 milijarde kuna na hrvatskim web shopovima, u tom segmentu rast je konstantan, ali još ima prostora za dodatni rast, kaže Robert Penezić, te dodaje da je prije svega potrebna konstantna edukacija kupaca od strane trgovaca i banaka, pogotovo u dijelu sigurnosti i načina provođenja kartičnih transakcija. Srećom, mnogi kupci su prepoznali jednostavnost plaćanja karticom, koji pripada u sigurne načine plaćanja, iako postoji bojazan korisnika u kontekstu ostavljanja kartičnih podataka na webu. Upravo su tom problemu su doskočili iz tvrtke Monri.

Regulative, posebice PSD2 regulativa, definiraju pravila kojima se svi koji sudjeluju u eko sustavu plaćanja moraju prilagoditi, a koji za cilj imaju čuvanje podataka i sigurnu kupnju. Tu se prije svega misli na autentifikaciju korisnika. Primjena pouzdane autentifikacije korisnika osigurava se kroz kategorije znanja (nešto što samo korisnik zna), duljinu ili složenost, zatim kroz elemente u kategoriji posjedovanja (nešto što samo korisnik posjeduje), kao što su specifikacije algoritma, duljina ključa i informacijska entropija, te kroz uređaje i softver koji čitaju elemente koji pripadaju kategoriji svojstvenosti (nešto što korisnik jest), kao što su specifikacije algoritma, biometrijski senzor itd. Sve to pridonosi sigurnosti plaćanja na web shopu. - objasnili su.

Također, postoje i mnogi trgovci koji sumnjaju kada je u pitanju sigurnost plaćanja na internetu. Monri nudi visoku razinu online sigurnosti i za poduzetnike i za trgovca, a izjavili su kako su potpuno usklađeni s lokalnom i globalnom regulativom te implementiraju sve napredne alate potrebne za sigurnu kupnju. Također, certificirani smo kao PCI DSS level 1 payment service provider što je najviša razina sigurnosti u kontekstu procesiranja kartičnih podataka. - rekao je Robert Penezić.

Mnoge trgovce zanima proces spajanja na payment gateway i troškovi, pa je tvrtka osmislila jednostavni proces integracije koji je ujedno i brz: tvz. plug&play rješenje za platforme poput Magento, Woocommerce, Prestashop, Wordpress i Opencart.

Da sumiramo, odabir Monri WebPay-a kao gateway providera za mnoge poduzetnike znači svjesni izbor stabilnog i pouzdanog partnera koji od 2003 g. kontinuirano razvija i unaprjeđuje nove funkcionalnosti u kontekstu prihvata kartica, partnera koji će mu u svakom trenutku dati savjet i pomoći u nalaženju najboljeg rješenja i optimizaciji poslovnih procesa vezanih uz plaćanje odnosno prihvat kartičnog plaćanja. Njihovo rješenje prikladno je i za male poduzetnike koji tek pokreću posao i prodaju na internetu, ali i za velike tvrtke koje već imaju uhodane internetske trgovine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti