Kako smanjiti vlastiti stres?

Menadžerskom su stresu izložene osobe koje donose teške odluke u uvjetima visokog rizika te time nose teret velike

Zimo Zimo Nina Begičević | 23.09.2011. / 09:22

Kako smanjiti vlastiti stres?

Menadžerskom su stresu izložene osobe koje donose teške odluke u uvjetima visokog rizika te time nose teret velike odgovornosti za svoje zaposlenike i organizaciju u kojoj rade.

Prema istraživanjima provedenim u SAD-u, 75 % Amerikanaca smatra da su novac i posao dva glavna uzročnika stresa. Kako smanjiti stres kojem su osobe izložene na poslu?

Postoji više načina koje je dobro isprobati i vidjeti koji pristup u otklanjanju stresa najbolje odgovara pojedincu. Primjerice, zaposlenici Googlea na poslu roštiljaju, igraju društvene igre, odlaze u wellness napravljen za njihovo opuštanje ili na vrhunske masaže kako bi otklonili stres kojem su svakodnevno izloženi.

Možda najbolji način za otklanjanje stresa je sport. Planinarenje ili rekreativno bavljenje sportom već dva do tri puta tjedno po sat ili dva radi čuda u otklanjanju stresa. Ukoliko više volite relaksaciju, preporuča se bavljenje jogom, slušanje glazbe ili čitanje zanimljive knjige. Traženje podrške i savjeta, komuniciranje s prijateljima, kolegama, također vodi ka oslobađanju od stresa i smanjenju osjećaja izoliranosti zaposlenika.

Kolege koji vam mogu dati moralnu potporu, bilo kroz ručak ili razgovor, učinit će vas smirenijima i sigurnijima.

Treba se smijati. Humor je najjače oružje protiv stresa i pomaže i onda kad ste u poslu. Čišćenje i bolja organizacija radnog mjesta je isto tako dobar način za smanjenje stresa. Očistite stol i maknite sve nepotrebne papire i organizirajte si dokumente kako biste raščistili nered. Slušanje umirujuće glazbe također može djelovati opuštajuće.

Glazbu već dugo preporučuju liječnici kao pomoć pri raznim terapijama, uključujući u opuštanju od stresa. I posljednje, ali najvažnije, treba znati reći NE. Vrlo je važno da svatko od nas shvaća i prihvaća vlastite granice, moramo prihvatiti činjenicu da ne možemo baš sve.

Nije dobro prihvaćati nove obveze ako ih ne možemo odraditi. Ako ih prihvatimo, to je siguran recept za stres. Vrlo je bitno da svatko od nas ima barem malo vremena za aktivnosti koje voli, pa makar i samo pola sata dnevno.

Doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep docentica je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Područja njenog interesa su: poslovno odlučivanje i teorija odlučivanja, strateško planiranje, metode za višekriterijsko odlučivanje te e-učenje. Na FOI-u predaje kolegije Poslovno odlučivanje, Teorija odlučivanja i Analiza poslovnih odluka.

Autorica je tridesetak znanstvenih i desetak stručnih radova. Radila je na znanstvenim i stručnim projektima, te sudjelovala u radu više međunarodnih projekata. Za svoj rad višestruko je nagrađivana.

Via Regionalni Tjednik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti