Tehnologija ne mora razdvajati: "I roditelji se moraju educirati kako bi držali korak s djecom i tehnologijom"

Tehnologija je tu da nas spaja, ne razdvaja. Dok god kontroliramo što i koliko naša djeca koriste, nema razloga da tehnologiju vidimo kao nešto negativno, složili su se sudionici panel diskusije u organizaciji Tele2.

Martina Čizmić | 31.08.2018. / 20:23

Galerija

Tehnologija je neizostavan dio naših života. Iako se često vodi rasprava spaja li ona ili razdvaja obitelj, sve je više onih koji su uvjereni da uz kontrolirano i usmjereno korištenje, tehnologija može pomoći djeci i roditeljima da više i kvalitetnije provedu vrijeme zajedno.

Upravo kako bi otkrili razdvaja li ili spaja tehnologija, iz Tele2 su organizirali panel diskusiju na kojoj su sudjelovali glumica Bojana Gregorić Vejzović, investitor, poduzetnik i pokretač STEM revolucije Nenad Bakić, predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, i psihologinja Diana Kolbas Dešković.

Čini mi se da nove generacije imaju širu koncentraciju od nas roditelja. Današnja djeca mogu imati otvorenu knjigu, upaljeno računalo i televizor i svejedno nešto naučiti. No, na roditeljima je da ih usmjerimo i ograničimo vrijeme koje provode pred ekranom, smatra glumica Bojana Gregorić Vejzović.

I sama često koristi tehnologiju i ne može zamisliti život bez nje, ali također smatra kako roditelji trebaju uložiti trud i napor kako bi s djecom proveli kvalitetno vrijeme koje nije nužno vezano uz računalo, televizor ili pametni telefon.

I roditelji se moraju educirati kako bi zadržali korak s djecom i tehnologijom, ističe Bojana.

Mi Robot Builder (Foto: Tele2) (Foto: Tele2)

Slično razmišlja i psihologinja Diana Kolbas Dešković koja je citirala zanimljivo istraživanje iz SAD-a koje je pokazalo kako rodritelji danas provode više vremena sa svojom djecom no što su to radili prije.

Tehnologija nam je ipak pomogla da imamo više vremena i da to vrijeme možemo provesti sa svojom djecom, ističe Diana.

Poduzetnik i pokretač STEM revolucije Nenad Bakić poznat je po svom zagovaranju uvođenja tenologije i informatike u obrazovni sustav u Hrvatskoj. No, kad je o tehnologiji i djeci riječ, Bakić ipak upozorava da tehnologiju treba znati koristiti.

Kad govorimo o tehnologiji i njenim dobrim i lošim stranama, moramo ju gledati u cjelini. Naravno da ima dobre i loše strane. Meni osobno, tehnologija olakšava da lakše dođem do sadržaja koji zanima moj djecu. Moramo biti svjesni da i lošim sadržajem, kao i dobrim, moramo moći i znati upravljati, kaže Bakić te dodaje kako uz dobar sadržaj možete zainteresirati i naučiti gotovo svakoga da programira u svega nekoliko minuta. 

No, upozorava Bakić, činjenica je da su mlade generacije odrasle uz tehnologiju i ona je njima prirodni dio njihvog života, dok su se njihovi roditelji morali naučiti služiti tehnologijom. Upravo ta razlika stvara određeni međugeneracijski jaz koji je vidljiviji kad se gledaju bake i djedovi i njihovi unuci.

Viktor Pavlinić, Tele2 (Foto: A. Batur) (Foto: A. Batur)

Teorija oko generacijskog jaza nije ništa novo. Otpor ljudi prema bilo kakvoj promjeni je nešto uobičajeno i prirodno. No, mislim da je tehnologija otvorila vrata dostupnosti enormne količine informacija, što će morati promijeniti i naš pristup edukaciji, istaknuo je predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić.

Upravo je na roditeljima da nadziru i kontroliraju sadržaj koji njihova djeca konzumiraju te prepoznaju koji saadržaj vodi k napretku i usmjere djecu u njegovom smjeru.

Tehnologija je tu da nas spaja, ne razdvaja. Tele2 uvijek u fokusu ima korisnika pa tako ovom inovativnom ponudim omogućavamo tehnološki napredak i spajanje obitelji oko zanimljivog projekta, istaknuo je Pavlinić i ujedno predstavio novu ponudu iz Tele2 - Mi Robot Buildera.

Mi Robot Builder je tehnološki napredna i modularna igračka namijenjena dobnom uzrastu od 10 i više godina kojom se upravlja uz pomoć besplatne aplikacije Mi Robot Builder koja je dostupna za Android i iOS mobilne uređaje. Sastoji se od 978 dijelova te se može složiti u obliku robota, letjelice ili dinosaura. Za sastavljanje pojedinog oblika potrebno je nekoliko sati, što znači zajednički trud i zabavu za cijelu obitelj. Uz zabavu ovaj set ima i edukativnu komponentu jer korisnici na vrlo jednostavan način uče kako složeni oblik robota programirati da izvodi različite radnje poput kretanja ili puštanja zvučnih efekata.

Uz tarifu EKIPNA i BEZBROJ GB Mi Robot Builder dostupan je u Tele2 paketu s Huawei Y7 Prime 2018 po cijeni od 70 kn mjesečno, sa Samsung Galaxy J6 za 100 kn mjesečno, a s Huawei P20 lite cijena je 110 kn mjesečno. No, kako ističu iz Tele2, Mi Robot Buildera moguće je kombinirati i s drugim tarifama, ali ga i kupiti kao zasebni uređaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti