Kakva je budućnost mobilnih operatera?

Ogromnim porastom broja smartphonea, te samim time i potrošnje podatkovnog prometa pitamo se kakva je sudbina telekomunikacijskih operatera.

Zimo Zimo Zimo | 03.02.2011. / 16:07

Kakva je budućnost mobilnih operatera?

Ogromnim porastom broja smartphonea, te samim time i potrošnje podatkovnog prometa pitamo se kakva je sudbina telekomunikacijskih operatera.

Teško je predvidjeti što će se dogoditi za 2, 3 godine, no pokušat ćemo malo zaviriti u kristalnu kuglu. Prvo pitanje koje se postavlja, bi li kupili mobitel koji nema mogućnost spajanja na internet? Sigurno nebi.

Kome će kroz 2, 3 godine operateri naplaćivati potrošene minute razgovora? Nikome. Zašto? Jer ćemo svi koristiti internet. Pogledamo li kako stvari danas stoje, vidimo sve više korisnika koji koriste Viber ili Skype. Operateri će se morati okrenuti na prodaju podatkovnog prometa umjesto na prodaju minuta razgovora.

Zahtjevi tržišta postali su ogromni i ukoliko se operateri ne fokusiraju na prodaju podatkovnog prometa njihovi bi prihodi mogli drastično pasti.

Druga stvar je da ne vidimo budućnost SMS-a, jer bi ga ubrzo mogao zamijeniti email ili neki drugi servis koji će istom brzinom slati i dostavljati željene poruke sa puno bogatijim i interaktivnim sadržajem bez dodatnih troškova, jer ćemo koristiti, ionako već plaćeni podatkovni promet.

Temu tableta nismo ni započeli. Appleov iPad, Motorolin Xoom, RIM-ov Playbook, HP-ov Slate, i još mnogi drugi obilježiti će ovu godinu, a samim time oko njih se stvorilo golemo novo tržište od aplikacija, TV-a, glazbe, radija pa sve do digitalnih novina. Što koriste tableti? Pogađate, podatkovni promet.

Čak i američki statističari predviđaju velike probleme operatera kroz idućih 2 - 3 godine ukoliko ne usmjere svoje priihode na podatkovni promet.

Čekamo dan kada će prvi mobilni operater pružati flat za 150 - 200 kn mjesečno kao što je danas to slučaj sa internetom u kućanstvima. Hoće li taj isti dan biti smrt za naplatu minuta razgovora? Vjerujemo da hoće.

Što vi mislite o budućnosti SMS-a, i naplate korištenih minuta? Hoćemo li koristiti samo internet uređaje?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti