Kakvim raketama raspolaže Iran? Imaju ogroman arsenal s više od 3000 projektila, a hvale se i hipersoničnim raketama

Nakon raketnog napada na Izrael, najvećeg dosad, mnogi se pitaju s koliko raketa zapravo Iran raspolaže i kakve su njihove stvarne mogućnosti.

Branimir Vorša | 02.10.2024. / 11:59

Izložene replike iranskih projektila
Izložene replike iranskih projektila (Foto: Afp)

Iran je u utorak navečer izveo svoj najopsežniji napad na Izrael ispalivši oko 200 balističkih projektila. Prema izraelskim, američkim i jordanskim izvorima, većinu projektila presreli su izraelski obrambeni sustavi. Napad je dodatno eskalirao napetosti na Bliskom istoku te pogoršao sukob između Izraela i Hezbolaha koji je u tijeku.

Iranski je raketni arsenal ogroman te sadrži balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile različitog dometa, kao i rakete sposobne za svemirska lansiranja. Godine 2023. general američkog ratnog zrakoplovstva Kenneth McKenzie rekao je da Iran posjeduje više od 3000 balističkih projektila, što je brojka potkrijepljena i izvješćem portala Iran Watch u sklopu projekta kontrole nuklearnog oružja u Wisconsinu. Balistički projektili, koji izlaze iz Zemljine atmosfere prije nego što njihove bojne glave ponovno uđu i ciljaju tlo, ključni su za iransku vojnu strategiju.

Predstavljanje iranskog projektila Faattah - 4 Iran predstavio hipersonični projektil Osvajač: "Ne postoji sustav koji bi se mogao suprotstaviti ovoj raketi"

Raketa Shahab-3 korištena je u najnovijem napadu na Izrael, tvrde stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke s društvenih medija. Shahab-3, koji je ušao u službu 2003., koristi tekuće gorivo i može se ispaljivati ​​iz mobilnih lansera i silosa. Njegova bojna glava može težiti između 760 i 1200 kilograma, a najnovije varijante, projektili Ghadr i Emad, postižu preciznost udara unutar 300 metara od cilja, prema izvješćima Missile Threat Projecta i Iran Watcha.

Iranski mediji tvrde da je u napadima korišten i njihov novi projektil, Fattah-1. Teheran ga je opisao kao "hipersoničnu" raketu koja može letjeti brzinom od 5 maha (pet puta brže od brzine zvuka). Vojni analitičari tvrde da mnoge balističke rakete postižu hipersonične brzine u letu, a taj se izraz obično odnosi na naprednija oružja poput hipersoničnih klizećih projektila, koja je teže presresti postojećim sustavima protuzračne obrane.

Fabian Hinz iz Međunarodnog instituta za strateške studije rekao je da Fattah-1 ima projektil s mogućnošću manevriranja, što mu omogućuje izbjegavanje obrane, ali da to zapravo nije pravi hipersonični projektil, prenosi CNN.

Talon-A u letu Ubrzani rad na hipersoničnom oružju: Talon-A privatne američke tvrtke uspješno izveo svoj prvi hipersonični let

Stručnjaci sumnjaju da je Iran razmjestio rakete Fattah-1. To je jedan od njihovih najnovijih balističkih projektila, a oni mogu puno izgubiti ako ga koriste, rekao je Trevor Ball, bivši tehničar za eksplozive američke vojske.

Navedeni tipovi raketa daleko su od svih koje Iran ima na raspolaganju, a niže priložena slika s tablicom Iran Watcha prikazuje koliki im je zapravo arsenal i kakve su mogućnosti svih tih projektila.

Lista iranskih raketa i projektila Lista iranskih raketa i projektila (Foto: Iran Watch)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti