Ubrzani rad na hipersoničnom oružju: Talon-A privatne američke tvrtke uspješno izveo svoj prvi hipersonični let

Obrambene tvrtke nadaju se iskoristiti prijelaz na hipersonično oružje, ne samo izgradnjom istih, već i razvojem novih sustava za otkrivanje i obranu od njih.

Hina | 10.03.2024. / 08:15

Talon-A u letu
Talon-A u letu (Foto: stratolaunch.com)

Privatna američka tvrtka Stratolaunch priopćila je u subotu da je uspješno dovršila prvi motorni let svoje višekratne hipersonične letjelice Talon-A, ali nije dala precizne detalje.

Danas je bio sjajan dan za tim Stratolauncha. Izuzetno sam ponosan na njihovu ustrajnost da su došli do ove točke, rekao je predsjednik tvrtke Zachary Krevor u izjavi.

Iako ne mogu podijeliti konkretnu visinu i brzinu koju je TA-1 dosegao, približili smo se brzinama od 5 macha i prikupili veliku količinu podataka u nevjerojatnoj vrijednosti za naše klijent", rekao je.

Obrambene tvrtke nadaju se iskoristiti prijelaz na hipersonično oružje, ne samo izgradnjom istih, već i razvojem novih sustava za otkrivanje i obranu od njih.

Stratolaunch se nada da će dovršiti razvoj Talon-A za višekratnu upotrebu ove godine.

Primarni ciljevi testiranja leta uključivali su postizanje sigurnog lansiranja letjelice TA-1 iz zraka, paljenje motora, ubrzanje, trajno penjanje na visinu i kontrolirano slijetanje u vodu, stoji u priopćenju.

SAD i njegovi globalni rivali ubrzavaju rad na hipersoničnom oružju, koje putuje u gornjoj atmosferi više od pet puta brže od brzine zvuka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti