Kalifornija želi zabraniti kavu bez kofeina

Kava bez kofeina ostaje predmet rasprave zbog zabrinutosti o sigurnosti njezine proizvodnje.

Branimir Vorša | 11.03.2024. / 10:44

Kava iz aparata
Kava iz aparata (Foto: Getty Images)

Kalifornijski zakonodavci traže zabranu kave bez kofeina ili obveznu izmjenu recepata kako bi se eliminirao metilen klorid, kemikalija povezana s povećanim rizikom od raka. Metilen klorid, koji se također nalazi u skidaču boje, obično se koristi za ekstrakciju kofeina iz zrna kave tijekom proizvodnje. I EPA, i Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirali su metilen klorid kao 'vjerojatno kancerogen', zbog njegove povezanosti s raznim vrstama raka.

Zastupnica Eloise Reyes (demokratkinja) predstavila je zakon pod nazivom AB2066, koji predlaže zabranu kave bez kofeina napravljene s ovom kemikalijom, namećući kaznu od 10.000 dolara proizvođačima koji ga ne poštuju. Pojavila se zabrinutost oko postojanosti kemikalije u kavi bez kofeina, što je u suprotnosti s tvrdnjama industrije o potpunom uklanjanju tijekom obrade.

Argumenti "za" i "protiv"

Američki Consumer Group Clean Label Project otkrio je da je 10 od 25 testiranih marki kave bez kofeina, uključujući Amazon Fresh i Kroger's, sadržavalo tragove metilen klorida u 2020. godini. Iako su razine bile ispod maksimalnog preporučenog FDA-a od 10 dijelova na milijun, cilj zakona je zabrana takve kave bez kofeina u Kaliforniji do 2027. godine.

Američka Nacionalna udruga za kavu protivi se zakonu, nazivajući ga 'zabranom kave bez kofeina'. Bill Murray iz navedene američke udruge tvrdi da znanstveni dokazi podupiru sigurnost European Method decaf načina prerade kave, prevladavajuće metode koja koristi metilen klorid. Navedena metoda, iako se široko koristi, suočava se s potencijalnom eliminacijom, riskirajući nestašicu opskrbe kavom bez kofeina i povećanje cijena za potrošače.

Potez Kalifornije potaknuo je raspravu o tome hoće li zabraniti i kavu bez kofeina napravljenu alternativnim metodama, poput ugljičnog dioksida i vode. Trenutno oko 10 posto Amerikanaca, ili 26 milijuna ljudi, svakodnevno konzumira kavu bez kofeina, pri čemu se većina zaliha uvozi iz Njemačke.

Zrna kave 7 mitova i zabluda o kavi koje bi svi trebali znati

Kava iz aparata Kofein ima posve neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu, sugerira novo istraživanje

U međuvremenu, američki FDA razmatra peticiju Fonda za obranu okoliša za zabranu metilen klorida u proizvodnji kave bez kofeina. Unatoč odobrenju EU-a i FDA, i dalje postoji zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika od te kemikalije, čak i ako studije nisu izravno povezale kavu bez kofeina s negativnim učincima na zdravlje.

U širem kontekstu, prethodne studije povezivale su izloženost metilen kloridu s povećanim rizikom od raka i raznim zdravstvenim komplikacijama. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) ističe njegovu potencijalnu štetu za oči, kožu, jetru i srce, pri čemu su radnici u određenim industrijama izloženi većem riziku.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti