Sprema se revolucionarna promjena: Kamera za selfije uskoro će u potpunosti "nestati"

Kamera za selfije u budućnosti neće biti smještena u tzv. notchu ili u rupici u zaslonu, već će biti smještena ispod ekrana pa neće biti vidljiva

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2019. / 11:50

Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ (Foto: Samsung)

Dizajn telefona posljednjih nekoliko godina prilično se promijenio te mobilne kompanije razvijaju telefone na kojima većinu prednje površine zauzimaju ekrani kako bi što veći ekran smjestili u što manje kućište. Počelo je s Appleom i notchom, odnosno hardverskim urezom u ekran, koji se mnogima nije svidio, zatim su druge kompanije predstavile manji notch u kojem je smještana samo kamera, a vidjeli smo i eksperimente poput skrivenih kamera za selfije koje iskaču iz kućišta i klizne mehanizme.

Samsung Galaxy S10 Samsung priprema gamerski servis za pametne telefone?

Posljednji trend koji smo vidjeli na novoj generaciji modela iz Samsungove serije Galaxy S10 jest rupica u zaslonu – to je manje nametljivo rješenje u odnosu na hardverski urez i može se dobro sakriti na ekranu (npr. s wallpaperima poput siluete Michaela Jordana, pri čemu je lopta u njegovoj ruci kamera na zaslonu). No i takve rupice u zaslonu i dalje nisu savršeno rješenje, a upravo Samsung želi riješiti taj problem i uskoro predstaviti smartphone sa "čistim" ekranom, ali bez pop-up kamera ili kliznog mehanizma.

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Južnokorejska kompanija trenutačno radi na rješenju zahvaljujući kojem će kamera u potpunosti "nestati" s ekrana, odnosno neće biti notcha, ni rupice u zaslonu, već će biti u potpunosti smještena ispod samog ekrana, pri čemu postavljanje kamere ispod ekrana ne bi trebalo utjecati na kvalitetu fotografija, odnosno selfija.

Samsung Galaxy A80 Samsung predstavio tri nova pametna telefona, ali svu je pozornost privukao A80

O razvoju kamera ispod ekrana i ranije su pisali korejski mediji, a potvrdio ih je i potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj ekrana u Samsungu Yang Byung-duk. Trenutačno još nije poznato kada bi mogli očekivati prvi smartphone s novom generacijom kamera za snimanje selfija, a vjerojatno će sličan scenarij skrivanja kamere ispod ekrana slijediti i druge kompanije.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti