Dizajn telefona posljednjih nekoliko godina prilično se promijenio te mobilne kompanije razvijaju telefone na kojima većinu prednje površine zauzimaju ekrani kako bi što veći ekran smjestili u što manje kućište. Počelo je s Appleom i notchom, odnosno hardverskim urezom u ekran, koji se mnogima nije svidio, zatim su druge kompanije predstavile manji notch u kojem je smještana samo kamera, a vidjeli smo i eksperimente poput skrivenih kamera za selfije koje iskaču iz kućišta i klizne mehanizme.

Posljednji trend koji smo vidjeli na novoj generaciji modela iz Samsungove serije Galaxy S10 jest rupica u zaslonu – to je manje nametljivo rješenje u odnosu na hardverski urez i može se dobro sakriti na ekranu (npr. s wallpaperima poput siluete Michaela Jordana, pri čemu je lopta u njegovoj ruci kamera na zaslonu). No i takve rupice u zaslonu i dalje nisu savršeno rješenje, a upravo Samsung želi riješiti taj problem i uskoro predstaviti smartphone sa "čistim" ekranom, ali bez pop-up kamera ili kliznog mehanizma.

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Južnokorejska kompanija trenutačno radi na rješenju zahvaljujući kojem će kamera u potpunosti "nestati" s ekrana, odnosno neće biti notcha, ni rupice u zaslonu, već će biti u potpunosti smještena ispod samog ekrana, pri čemu postavljanje kamere ispod ekrana ne bi trebalo utjecati na kvalitetu fotografija, odnosno selfija.

O razvoju kamera ispod ekrana i ranije su pisali korejski mediji, a potvrdio ih je i potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj ekrana u Samsungu Yang Byung-duk. Trenutačno još nije poznato kada bi mogli očekivati prvi smartphone s novom generacijom kamera za snimanje selfija, a vjerojatno će sličan scenarij skrivanja kamere ispod ekrana slijediti i druge kompanije.

Izvor: GSM Arena