Kandidati za najbolji telefon godine: Samsung i HTC danas predstavljaju nove uređaje

Internetom već danima kruže glasine oko Samsungovog telefona Galaxy S6 i HTC-ovog modela One M9, a ove će kompanije danas napokon i službeno predstaviti ove telefone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2015. / 07:14

Kandidati za najbolji telefon godine: Samsung i HTC danas predstavljaju nove uređaje

Sutra u Barceloni službeno počinje najveći mobilni sajam na svijetu – Mobile World Congress na kojem će tehnološke kompanije predstaviti svoje nove proizvode i novitete iz svijeta mobilne industrije i nosive tehnologije. Ipak, najzanimljivije gadgete vidjet ćemo već danas te će na konferencijama za novinare Samsung i HTC predstaviti svoje nove modele pametnih telefona od kojih ljubitelji smartphonea imaju velika očekivanja. S obzirom na stanje na tržištu posljednjih godinu dana tijekom kojeg je Samsung zabilježio veliki pad prihoda, ali i udjela na mobilnom tržištu na kojem je sve do nedavno potpuno dominirao, svi u ovoj kompaniji nadaju da se da bi im upravo novi model Galaxy S6 mogao pomoći u oporavku. Prodaja prošlogodišnjeg modela Galaxy S5, tvrde brojni novinari i analitičari, u potpunosti je razočarala sve u Samsungu, a korisnici su im najviše zamjerili nedostatak inovacije.

Od novog Galaxyja možemo očekivati bolji procesor, napredniju grafiku, kvalitetniju kameru rezolucije 20MP te ekran veće rezolucije (1440 x 2560 piksela), dok još nije poznato kolika će biti dijagonala ekrana – glasine govore da bi dijagonala mogla iznositi od 5 pa do čak 5,5 inča. Korisnicima će na raspolaganju biti i 3GB RAM-a te 32GB memorije koja će se moći proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 128GB, a i kućište samog telefona trebalo bi biti puno kvalitetnije. Najveća novost vezana uz Galaxy S6 jest što bi Samsung trebao predstaviti i još jednu verziju ovog smartphonea – Galaxy S6 Edge. Ova bi verzija trebala imati isti hardver kao i klasičan S6, no imat će zakrivljene rubove ekrana te će biti zanimljivo vidjeti kakve će sve mogućnosti imati ovaj telefon, odnosno kakve će prednosti korisnicima donijeti zakrivljeni ekran.

Novi Galaxy modeli vjerojatno će biti kandidati za najbolji telefon godine, a jedan od najvećih konkurenata za tu titulu bit će im novi HTC-ov top model One M9. Podsjetimo, njihov model predstavljen 2013. u ožujku prošle godine proglašen je najboljim pametnim telefonom na svijetu (na WMC sajmu saznat ćemo koji je, prema mišljenu stručnjaka, najbolji telefon prošle godine) tako da korisnici imaju velika očekivanja i od ovog modela. One M9 imat će ekran dijagonale 5 inča (Full HD rezolucija), radit će na novoj verziji Qualcommovog procesora (2,0GHz Snapdragon 810), imat će 3GB RAM-a i 32GB memorije koja je također proširiva microSD memorijskim karticama. Od ostalih opcija treba spomenuti i Android 5.0 te HTC-ovo Sense 7 sučelje, a sve ostale službene informacije saznat ćemo danas na konferenciji za novinare.

Naravno, osim ovih modela, na Mobile World Congressu očekujemo i brojne druge zanimljive pametne telefone, tablete i pametne satove. Nove telefone, među inim, pripremaju Alcatel, Meizu (njihov će telefon raditi na Ubuntu operativnom sustavu) i Microsoft koji bi trebao prikazati modele koji rade na mobilnim Windowsima, a nadamo se i novim jeftinim uređajima koje će pokretati Firefox OS. Prema dosadašnjim glasinama, ljubitelji tableta najviše mogu očekivati od Sonyjevog novog Xperia modela, dok će korisnici koji razmišljaju o skorašnjoj kupovini pametnog sata s velikom pažnjom pratiti uređaje koje će predstaviti LG i Huawei. 

Foto: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti