Kao nikad dosad: Znanstvenici dobili uređaj kojim će moći detaljno istražiti postanak Mliječne staze

"Weave" može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju zabilježi te u biti napraviti pravi film o zvijezdama koje se kreću u Mliječnoj stazi.

Hina | 01.08.2022. / 14:48

Instrument Weave na teleskopu William Herschel (Foto: Javier Mendez)

 Znanstvenici su jedan od najboljih teleskopa na svijetu opremili novom tehnologijom koja će im omogućiti da, kao nikada do sada, dobiju detaljan uvid u postanak naše galaksije, Mliječnog puta, objavio je u ponedjeljak BBC.

 

Teleskop William Herschel (WHT) u La Palmi u Španjolskoj, moći će u jednom satu pregledati 1000 zvijezda, sve dok ne sistematizira njih pet milijuna.

Super brza naprava za mapiranje povezana s WHT-om analizirat će sastav svake zvijezde i brzinu kojom se kreće te nam pokazati kako je naša galaksija, Mliječni put, nastajala tijekom više milijardi godina.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop James Webb stajao je 10 milijardi dolara, a ima manje prostora za pohranu od prosječnog pametnog telefona

Profesor Gavin Dalton sa Sveučilišta Oxford je potrošio više od deset godina na razvoju instrumenta nazvanog "Weave" i malo je reći da je uzbuđen što će proraditi.

To je izvanredno postignuće velikog broja ljudi (...) Sljedeći korak je nova avantura, ma sjajno, rekao je Dalton.

Instrument Weave postavljen na WHT, visoko na planinskom vrhu španjolskog otoka La Palma koji je dio Kanarskog otočja, precizno će mjeriti brzinu nebeskih tijela.

Naša galaksija je gusti spiralni vrtlog s oko 400 milijardi zvijezda, no svoj postanak je započela kao relativno mala nakupina zvijezda.

Tijekom milijardi godina rasla je spajanjem s ostalim malim galaksijama, a osim što je Mliječni put postajao bogatiji pridruživanjem svake nove galaksija, to spajanje je dovoljno uzburkalo stanje da dovede do rađanja potpuno nove zvijezde.

Teleskop, ilustracija Predstavljen novi teleskop za buduću Križevačku zvjezdarnicu

"Weave" može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju zabilježi te u biti napraviti pravi film o zvijezdama koje se kreću u Mliječnom putu.

Prema profesoru Daltonu, ekstrapolacijom unatrag, instrument će moći rekonstruirati cijeli postupak nastajanja Mliječnog puta, do u do sada neviđene detalje.

Moći ćemo pratiti galaksije koje su tijekom kozmičkog vremena nastajanja Mliječnog puta bile apsorbirane te vidjeti kako je jedan takav događaj potaknuo formiranje nove zvijezde, rekao je Dalton.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti