Karlovački genijalac priprema novi hit: "Uradi sam" mobilni telefon - MAKERphone

U Karlovcu pripremaju uređaj koji će omogućiti svima, koji su spremni malo se pomučiti, da naprave mobilni telefon od nule.

Martina Čizmić | 04.09.2018. / 14:28

Albert Gajšak (Foto: HT) (Foto: HT)

Albert Gajšak i njegova MAKERbuino ekipa ne miruju ni tijekom ljeta. Tako su tijekom posljednjih mjeseci u svojim prostorima u Karlovcu razvijali novi proizvod, za koji smo uvjereni da će biti još popularniji i zanimljiviji od MAKERbuino konzole.

O čemu se točno radi? O MAKERphoneu, mobilnom telefonu koji će svatko moći složiti vlastitim rukama i tako naučiti kako se mobilni telefoni proizvode, ali i napraviti prvi korak ka karijeri u tom području.

Kao što samo ime govori, radi se o edukacijskom mobilnom telefonu kojeg korisnik kao i MAKERbuino sastavlja vlastitim rukama. Još uvijek ostajemo u sektoru STEM edukacije jer vidimo velik potencijal u ovom relativno novom i brzo-rastućem tržištu, rekao je ekskluzivno za Zimo, Albert Gajšak.

Ovaj mladi Karlovčanin već je dobro poznat (u cijelom svijetu) po svojoj "uradi sam" konzoli MAKERbuino, a s MAKERphoneom ciljaju i na one malo starije. Kao i do sad, sam proizvod ima prvenstveno edukativnu i STEM komponentu, ali će i rezultirati funkcionalnim uređajem.  

MAKERbuino je bio fokusiran na publiku koja voli video igre, ovim proizvodom želimo pristupiti nešto široj masi. Mobitel je izum koji je obilježio 21. stoljeće. Danas ga skoro svaka osoba posjeduje i ne možemo si zamisliti svakodnevnicu bez mobilnog telefona. Bez obzira na učestalost ovog uređaja i svakodnevnu upotrebe, mnogo ljudi nema apsolutno nikakvu ideju što se nalazi u tim crnim ciglicama i smatra da mobilne telefone rade roboti i čarobnjaci u tvornicama u Kini, pojašnjava što stoji iza MAKERphone ideje Gajšak.

Upravo kako bi educirali mlade (i njihove roditelje) kako nastaju uređaji bez kojih je danas nemoguće zamisliti život, nastao je MAKERphone.

S ovim proizvodom želimo pokazati drugačije, želimo pokazati ljudima da je svaki predmet koji vidite oko sebe bio dizajniran i izrađen od strane osoba koje nisu ništa više sposobne ili inteligentne od vas samih, kaže Gajšak.

Iako samo ime otkriva o čemu je riječ, više detalja nismo mogli dobiti. Naime, u pripremi je crowdfunding kampanja kojom Gajšak i ekipa planiraju prezentirati uređaj, ali i prikupiti financije za proizvodnju MAKERphone setova.

Previše detalja vam još neću otkriti, ali mogu vam reći da proizvod planiramo lansirati pomoću crowdfunding kampanje koja bi trebala krenuti uskoro. Također, osim izrade apsolutno novog hardwarea za MAKERphone, ovaj put smo naglasak stavili i na segment programiranja uređaja, koji će biti puno intuitivniji i bolji u odnosu na MAKERbuino, otkriva Gajšak i ponosno ističe kako je kompletan razvoj ideje, prototipa i samog uređaja odrađen unutar tvrtke, bez ikakve pomoći izvana.

Pa ako vas je oduvijek zanimalo što se točno skriva u vašem mobilnom telefonu, kako to sve funkcionira ili jednostavno želite napraviti telefon baš po svom ukusu, MAKERphone bi mogao biti savršen izbor za vas.

Samo još da dočekamo i početak crowdfunding kampanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti