Kina priznaje da njezin AI sektor zaostaje za SAD-om

Kina priznaje razliku u tehnološkom napretku u razvoju umjetne inteligencije sa SAD-om, naglašavajući s druge strane neovisan razvoj, dok kineski tehnološki divovi nastoje premostiti tu razliku.

Branimir Vorša | 01.04.2024. / 09:32

Kina i SAD, ilustracija (Foto: Getty Images)

U nedavnoj panel raspravi o generativnoj umjetnoj inteligenciji na Boao forumu za Aziju, Liu Cong, potpredsjednik iFlyteka, kineske AI tvrtke, priznao je jaz između Kine i globalnih lidera u AI tehnologiji. Naglasio je potrebu za neovisnim razvojem hardvera i softvera, posebno u glavnim velikim jezičnim modelima (LLM).

Opća je percepcija Kine da još uvijek ima puno toga u sustizanju globalnih lidera, izjavio je Cong.

Veliki jezični modeli, koje pokreću algoritmi umjetne inteligencije za dubinsko učenje kao što je ChatGPT, postali su ključni za razne zadatke kao što su sažimanje, prevođenje i stvaranje sadržaja.

Predsjednik iFlyteka spomenuo je nužnost kineskih LLM-ova da premoste jaz sa svojim američkim konkurentima. Unatoč tome, izrazio je optimizam u pogledu konkurentnosti svoje tvrtke do sredine tekuće godine.

Pokušaji Kine da uhvati korak sa SAD-om u AI utrci su očiti, s tehnološkim divovima i startupima koji ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije.

Paul Triolo, savjetnik za tehnološku politiku i viši potpredsjednik za Kinu u tvrtki Dentons Global Advisors u Washingtonu, istaknuo je kako kineske tvrtke mjere svoj napredak u odnosu na ChatGPT, ukazujući na značajno vodstvo koje SAD ima u AI tehnologiji.

Kineska usredotočenost na temeljne modele, iako zaostaje za OpenAI-jem i Googleovim Geminijem, pokazuje znakove napretka. Triolo je primijetio da Kina koristi Metin open-source Llama 1 model, koji im pomaže u tom pogledu.

Čak i ako Kina zaostaje, njezine AI tvrtke napreduju prema američkom modelu, primijetio je Triolo.

Izvješća sugeriraju da kineske tvrtke razvijaju i koriste velike jezične modele za pokretanje nadolazećih AI tehnologija, intenzivirajući američko-kinesko tehnološko rivalstvo.

Šefovi velikih kineskih tehnoloških kompanija podijelili su svoj napredak u razvoju AI tehnolgije. Cheng Yixiao, izvršni direktor Kuaishoua, otkrio je poboljšanja u njihovom LLM-u, KwaiYii, nadmašujući GPT-3.5 i približavajući se GPT-4 u različitim aspektima.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti