Kina uzvraća udarac Amerikancima: U državnim institucijama koristit će se samo kineski hardver i softver

U državnim i javnim institucijama u Kini koristit će se samo kineski hardver i softver, a žrtve te politike bit će i američke kompanije poput HP-a, Della i Microsofta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2019. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Donald Trump ne želi da američke kompanije surađuju s Huaweijem i drugim kineskim kompanijama koje navodno predstavljaju prijetnju sigurnosti SAD-a, no kineska vlada pripremila je protumjere koje bi mogle nanijeti veliku štetu američkim tvrtkama. Naime, prema posebnoj direktivi sve državne i javne institucije (ne i privatne kompanije) u Kini morat će zamijeniti strani hardver i softver koji trenutno koriste na računalima i drugim uređajima s proizvodima "made in China".

Ziyanov dron Amerikanci upozoravaju: Kina ima iznimno opasno oružje koje prodaje zemljama na Bliskom istoku

Naravno, tako nešto ne može se napraviti preko noći, već je za cjelokupnu zamjenu softvera i hardvera potrebno nekoliko godina – točnije, 3 godine. Taj će se proces izvršavati u sklopu direktive interno poznate kao 3-5-2, a ti se brojevi odnose na postotak s kojim će se izvršavati zamjena. Tako je planirano da se tijekom prve godine od uvođenja direktive, a to je 2020., zamijeni 30 posto hardvera i softvera, nakon toga državne i javne institucije trebale bi zamijeniti 50 posto, a tijekom 2022. godine, preostalih 20 posto hardvera i softvera.

Zanimljivo, direktiva je izdana još u proljeće ove godine, no sve do prošlog tjedna, kada su informacije o njoj "procurile" putem Financial Timesa, o tome se ništa nije znalo. Kako je Huawei jedna od velikih žrtava Trumpove politike prema Kini, tako bi i velike američke tehnološke kompanije poput Della, HP-a i Microsofta koje surađuju s kineskom vladom, trebale biti žrtve njihove nove politike.

Trumpovi dosadašnji potezi, kao i najnovija kineska direktiva, dio su šire slike i dugoročne borbe dvije velesile za prevlast na tehnološkom tržištu i novim tehnologijama ne samo u vremenu u kojem živimo, već tijekom sljedeća dva desetljeća, komentirali su situaciju na The Guardianu.

5G U Kini pokrenuta najveća 5G mreža na svijetu

Tko će za 10-20 godina dominirati tržištem, teško je reći, no sve više čitamo o kineskim ulaganjima u tehnologije budućnosti poput umjetne inteligencije te je nedavno američki ministar obrane Mark Esper upozorio na opasnosti koje prijete od globalne dominacije Kine na području umjetne inteligencije, što se pogotovo odnosi na uporabu AI u vojne svrhe.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti