Kineska društvena mreža osvaja svijet!

TikTok ima sve više korisnika, a sve je popularnijaa i u SAD-u te neki analitičari vjeruju kako bi upravo ova mreža mogla biti prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročni uspjeh u Americi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2018. / 08:00

Društvene mreže (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Čini se da se trenutni poredak među društvenim mrežama neće tako skoro promijeniti – usprkos sve većim problemima, Facebook je i dalje nedodirljiv, broj korisnika Instagrama sve je veći, popularnost Snapchata je u padu, dok je važnost Twittera mnogo veća od samog broja njegovih korisnika.

U posljednje vrijeme sve je popularnija i društvena mreža, odnosno aplikacija za objavu videozapisa TikTok, koja je do sada preuzeta više od 800 milijuna puta, ne računajući korisnike Androida u Kini. Brojne poznate osobe, brendovi i influenceri žele iskoristiti potencijal te mreže, pa su profile na njoj otvorili Jimmy Fallon, Tony Hawk i Jake Paul, a sve veći broj korisnika utjecao je i na povećanje prihoda koji su se u posljednjih godinu dana više nego utrostručili.

TikTok podsjeća na Vine, koji je jedno vrijeme bio iznimno popularan, no nije uspio preživjeti na tržištu kojim je zavladao Instagram – na ovoj se mreži objavljuju kratki videozapisi koji se mogu uređivati, usporavati i ubrzavati, mogu im se dodati različiti filtri i slično, dok ih drugi korisnici mogu komentirati i lajkati, pa čak i prenositi na druge platforme poput Instagrama i Twittera.

TikTok (Foto: TikTok) (Foto: TikTok)

Mreža je pokrenula kineska kompanija ByteDance 2016., a godinu dana nakon toga preuzeli su i popularnu aplikaciju za videozapise Musical.ly koju su nedavno pridružili TikToku te su je ugasili kao samostalnu aplikaciju. Nakon toga počela je rasti popularnost ovog videoservisa i u SAD-u i drugim državama, a prema kompaniji koja prati mobilne aplikacije Apptopiji, TikTok bi mogla biti prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročni uspjeh u Americi.

Koliko je TikTok popularan, najbolje govori činjenica da je ovu aplikaciju kopirao i Facebook – Mark Zuckerberg prepoznao je veliki potencijal u aplikacijama poput TikToka koje su ponajviše namijenjene mlađim korisnicima i u čijim je kratkim videozapisima koji se mogu uređivati u prvom planu često glazba. Facebookova aplikacija Lasso također omogućuje brojne opcije kao i njihov kineski konkurent, no nije ni približno tako popularna niti ima velik broj korisnika.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti