Kineska kompanija razvija robota koji će oduševiti mališane i ljubitelje jednoroga

Po uzoru na “zastrašujućeg robotskog psa”, Xpeng je predstavio robotskog jednoroga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2021. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najpoznatijih robota današnjice jest Spot kojeg su napravili inženjeri Boston Dynamicsa. Njegove usluge već koriste neke kompanije poput SpaceX-a te on jedini može pristupiti mjestu lansiranja raketa prije odbrojavanja i leta u svemir. Taj se robot čak koristio i u vojnim vježbama, a pomagao je i u nekim policijskim akcijama u New Yorku, što nije oduševilo stanovnike tog grada.

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) "Zastrašujući robotski pas" dobio novi posao - pomaže doktorima u borbi protiv koronavirusa

O kakvom je robotu riječ najbolje govori nadimak koji su mu dali mediji koji su ga nazvali - zastrašujućim robotskim psom, prvenstveno zbog izgleda i pomalo agresivnog načina kretanja. Ideja o robotu koji se kreće kao čovjekov najbolji prijatelj svidjela se kineskoj kompaniji Xpeng koja je najavila vlastitog robota, no ovaj je namijenjen - najmlađima.

Naravno, a kako se to može vidjeti iz priloženih fotografija i videozapisa, njega se ne može usporediti s nekakvim zastrašujućim robotskim psom, već s - jednorogom. Robot koji na vrhu glave ima rog puno je više od obične dječje igračke. Zahvaljujući golemom iskustvu koje Xpeng ima s razvojem autonomne vožnje i korištenjem/primjenom umjetne inteligencije, ovaj se robot može autonomno kretati različitim vrstama terena i podloga te prepoznavati objekte.

Također, što bi trebalo biti važno u interakciji s djecom, robot ima i “emocionalne interakcije”. Kako možemo vidjeti iz fotografije, robot je visok kao predškolsko dijete ili rani školarac, a u promotivnom videozapisu naglašeno je kako će djeca robota jednoroga moći i jahati. No samo uz prisustvo roditelja, naravno.

Slika nije dostupna Ovo nismo očekivali od Xiaomija: Predstavljen CyberDog

Više detalja o ovom, djeci sigurno zanimljivom robotu, nije objavljeno tako da ćemo za informacije o njegovoj cijeni, kao i o dostupnosti, trebati sačekati još neko vrijeme. Na Engadgetu kažu kako ne trebamo očekivati cijenu kao onu po kojoj Robot Dynamicsa prodaje Spota (čak 75 tisuća dolara), već vjeruju kako bi ona mogla iznositi oko 3 tisuće dolara koliko stoji Sonyjev Aibo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti