Kineski Baidu predstavio kvantno računalo Qianshi

Investicije u kvantno računarstvo rast će svake godine te u IDC-u vjeruju da će do 2027. vlade i kompanije uložiti više od 16 milijardi dolara u ovo tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2022. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mogućnosti kvantnih računala višestruko su veće od današnjih najjačih superračunala. Dizajnirana su kako bi mogli riješiti i najkompleksnije i izračune te se stručnjaci nadaju kako će imati glavnu ulogu u rješavanju najvećih problema modernog društva - od održivosti, javnog zdravlja do toliko spominjanih klimatskih promjena.

Kvantni čip, ilustracija Revolucionaran uspjeh znanstvenika: Napravljen prvi kvantni računalni čip

Zato se ne treba čuditi što države i velike tehnološke kompanije ulažu veliki novac u njihov razvoj. Jedna od tih kompanija je i kineski Baidu koji je jučer predstavio svoje prvi kvantno računalo nazvano “Qianshi”. Računalo ima 10-kubitni procesor, a kako navode na Reutersu, Baidu je također razvio i 36-kubitni kvantni čip. Njihovo računalo bit će dostupno i vanjskim korisnicima koji će za svoje potrebe, eksperimente i testove moći koristiti njihovu snagu.

Investicije u kvantno računarstvo rast će svake godine te u IDC-u vjeruju da će do 2027. vlade i kompanije uložiti više od 16 milijardi dolara u ovo tržište.

U IBM-u tako planiraju do 2025. predstaviti kvantno računalo s procesorom s više od 4 tisuće kubita. Do sada su predstavili kvantne procesore sa 127 kubita. Američka kompanija sredinom prošle godine predstavila je i svoje najjače europskom kvantno računalo IBM Quantum System One koje se nalazi blizu IBM-ova istraživačkog laboratorija u Ehingenu kraj Stuttgarta. Kolika je njegova važnost dovoljno govori podatak da je njenom predstavljanju svjedočila i tadašnja kancelarka Merkel.

Slika nije dostupna Kina je ostvarila "kvantnu nadmoć" uz pomoć revolucionarnog kvantnog računala, a jedan od njegovih tvoraca ima važnu poruku za svijet

Osim IBM-a, velike planove ima i Google koji do kraja desetljeća želi napraviti računalo s milijun kubita.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti