Kineski farmeri počeli su uzgajati svinje teške poput polarnih medvjeda

Zbog svinjske gripe kineski farmeri morali su ubiti između 250 i 300 milijuna svinja, a jedno od rješenja za nestašicu mesa jest uzgoj sve većih i težih svinja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2019. / 14:34

Farma svinja (Foto: AFP)

Kina je najveći svjetski potrošač svinjskog mesa te su Kinezi zaslužni za potrošnju više od 50 posto globalne potrošnje svinjskog mesa, a zbog velike potražnje brojni mali farmeri i velike korporacije u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta bave se svinjogojstvom. Zbog svinjske gripe koja se proširila azijskim zemljama uginule su brojne životinje, a farmeri su morali ubiti čak trećinu svinja, odnosno između 250 i 300 milijuna svinja, kako bi spriječili širenje bolesti.

Takva situacija odrazila se na kineske zalihe te su iz vlade upozorili na nestašicu svinjskog mesa koju mogu očekivati u prvoj polovici 2020. godine, a manjak će biti veći od 10 milijuna tona. Nestašica mesa neće se odraziti samo na situaciju u Kini, već i na globalnu cijenu mesa, koja bi sljedeće godine trebala porasti.

Kao rješenje za tu situaciju, odnosno kako bi nadoknadili gubitke i pokušali zadovoljiti veliku potražnju, kineski farmeri počeli su uzgajati sve veće i teže svinje. Kako prenose na stranici Science Alert, neki farmeri u kineskoj provinciji Guangxi počeli su uzgajati svinje teže od 500 kilograma, koje su teške poput polarnih medvjeda. Cijena tako velikih svinja na kineskom tržištu može dosegnuti cijenu od 1400 dolara, što je trostruko veći iznos od prosječne mjesečne plaće u toj provinciji.

Najveća i najteža kineska svinja uzgojena je prošlog desetljeća i dosegla je čak 900 kilograma, a ako se nestašica svinjskog mesa nastavi, možda bismo mogli vidjeti i prvu kinesku svinju tešku više od tone.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti