Kinezi pomrsili Trumpove planove: Ništa od brze prodaje TikToka Microsoftu?

TikTokovi odvjetnici već su najavili kako će s posebnom pozornošću proučiti odluku kineske vlade prema kojoj za "izvoz tehnologije" trebaju posebnu dozvolu.

Martina Čizmić | 31.08.2020. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je jednim potezom uspjela poremetiti američke planove za "preuzimanje" TikToka. Naime, kineska je vlada revidirala listu tehnologija koje se ne smiju izvoziti odnosno za koje je potrebna posebna dozvola za izvoz. Među njima je i tehnologija koju koristi ByteDance za svoj TikTok.

Time je kineska vlada, neizravno, zabranila prodaju američke podružnice TikToka bez njihove dozvole te kontrirala odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa prema kojoj ByteDance mora prodati svoju američku podružnicu TikToka ili se suočiti sa zabranom te aplikacije u SAD-u.

Slika nije dostupna TikTok bi već ovog vikenda mogao dobiti novog vlasnika?

Čim su se u javnosti pojavile informacije kako bi prodaja mogla biti dogovorena već ovaj tjedan, kineske su vlasti reagirale. Želi li ByteDance sad prodati TikTok bilo kome izvan Kine, mora zatražiti odobrenje za izvoz tehnologije. Postupak za dobivanje preliminarne dozvole nije ni jednostavan ni brz, a može trajati i do mjesec dana, što znači da ByteDance ne može ispoštovati onaj prvi rok o prodaji do 15. rujna.

TikTokovi odvjetnici već su najavili kako će s posebnom pozornošću proučiti odluku kineske vlade, koja je na popis tehnologija koje zahtjevaju dozvolu uvrstila, među ostalim, interaktivno sučelje za umjetnu inteligenciju, ali i usluge temeljene na analizi podataka i osobnih informacija. Smatra se kako je upravo ova posljednja tehnologija "tajno oružje" TikToka, koje se koristi na stranici s preporukama, a zbog čega korisnici ostaju zalijepljeni za ekran svog pametnog telefona satima.

No, uz sve navedeno, čini se kako neće biti brze prodaje TikToka, a to bi moglo značiti i da TikTok u SAD-u odbrojava posljednje dane.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti