Kinezi testiraju čudovišni protuzračni top, jedan zapadni vojni stručnjak u potpunosti impresioniran: "Vrlo lukavo. Čestitam!"

Na internetu su se pojavile fotografije koje sugeriraju da kineska vojska testira nov i posve zastrašujući mornarički sustav protuzračne obrane. Riječ je o 20-cijevnom rotirajućem topu nepoznatog kalibra streljiva i nepoznate brzine vatrenog djelovanja.

Branimir Vorša | 22.05.2021. / 07:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska vojska već koristi 11-cijevni sustav protuzračne obrane, no to im očito nije dovoljno moćno ili zastrašujuće (ovisi kako gledate na takve stvari) pa sad testiraju sustav koji ima dvostruko više cijevi.

Fotografije testiranja novog sustava prvo su se pojavile na kineskim mikroblog stranicama Weibo, a otamo su počele kružiti društvenim mrežama. Prema dostupnim informacijama, taj sustav već prolazi testiranja s pravim streljivom, a dosad su provedena najmanje tri takva testiranja, u siječnju, ožujku i travnju ove godine.

Zasad je mnogo toga nepoznato o samom sustavu pa tako i tko ga je dizajnirao i proizveo, kao što nije poznato testiraju li Kinezi sustav kojeg planiraju uvesti u stvarnu uporabu ili pak jendostavno testiranjem pokazati da je koncept funkcionalan.

Nepoznato je i koji kalibar streljiva taj sustav koristi, te koliko streljiva u minuti ta zvijer može ispaliti. no, jedno je sigurno, a to je da naoružanje ovog tipa ima ekstremno veliku brzinu vatrenog djelovanja.

Nosač tog čudovišnog topa donekle je sličan generalnom obliku sustava kojeg Kinezi već koriste na svojim brodovima, odnosno sustavima Tip 730 i Tip 1130 Koji ima 11 cijevi s kalibrom streljiva od 30 mm). Sustav 730 je top sa sedam cijevi i podesivom razinom vatre i do 6000 komada streljiva u minuti, a sustav 1130 ima još veće performanse te zastrašujuću razinu vatre od najmanje 10.000 komada streljiva u minuti.

Ono što su zapadni stručnjaci poput Georgea Williama Herberta, neovisnog vojnog stručnjaka za raketno i nuklearno naoružanje, primijetili iz fotografija, jest da novi kineski top zapravo istovremeno puca iz dvije od 20 rotirajućih cijevi u svakom trenutku, za razliku od drugih sustava tog tipa. To bi moglo značiti i dvostruko veću razinu vatre.

Lukavo. Vrlo lukavo. Ako bilo tko od proizvođača ovo čita, svaka čast. To je ideja vrijedna spomena i napredak vrhunske razine. Čestitam!, poručio je putem Twittera očito vrlo impresionirani Herbert.

Izvor: The Drive/The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti