"Klaićeva" uvela web aplikaciju, koja će rasteretiti bolničke šaltere i pacijentima olakšati pristup nalazima

Web aplikacija će pojednostaviti primanje medicinske dokumentacije pacijentima te smanjiti broj fizičkih dolazaka pacijenata u bolnicu zbog dokumentacije.

Martina Čizmić | 21.12.2021. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mali pacijenti Klinike za dječje bolesti Zagreb, odnosno njihovi roditelji i liječnici, odsad će moći lakše i sigurnije primiti nalaze i radiološke slike iz te bolnice. Naime, Klinika je implementirala web aplikaciju Patient Portal, čime će se rasteretiti pacijenti (jer više neće morati sa sobom nositi radiološku dokumentaciju potrebnu za kontrolne preglede i daljnje liječenje), ali i liječnike kojima će sva dokumentacija biti uvijek dostupna u digitalnom obliku.  

To će ujedno smanjiti pritisak na šaltere i rasteretiti i administrativno medicinsko osoblje, ali i racionalizirati trošak ispisivanja nalaza na papir i ispisivanja CD/DVD diskova s nalazima.

Kako ističu iz Klinike, cilj implementiranja Patient Portal web aplikacije bio je pojednostaviti primanje medicinske dokumentacije pacijentima te smanjiti broj fizičkih dolazaka pacijenata u bolnicu zbog dokumentacije. Osim što se time olakšava isporučivanje nalaza i slika za medicinsko osoblje i pacijente, ovo se rješenje pokazalo vrlo značajnim u vrijeme koronavirusa kada se u najvećoj mogućoj mjeri nastoji smanjiti broj kontakata i protoka velikog broja ljudi, posebice na mjestima na kojima borave imunokompromitirani.

Implementiranje web aplikacije Patient Portal zadnji je korak u potpunoj digitalizaciji radiološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb, što će omogućiti brzu i sigurnu distribuciju slika svih radioloških modaliteta digitalnim putem, bez potrebe dolaska u bolnicu. Ova napredna web aplikacija rasteretiti će medicinske i administrativne djelatnike te izrazito pojednostavniti i olakšati pristup radiološkim slikama. Uzimajući u obzir gravitiranje pacijenata dječje dobi iz svih regija Republike Hrvatske, implementiranje ovakvog sustava izravno će utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi naših malih pacijenata. Stoga smo ponosni da je upravo u našoj Klinici po prvi puta na našim prostorima implementiran ovakav sustav te smo uvjereni da će, s obzirom na svoje prednosti, ova napredna digitalna aplikacija naći široku primjenu u hrvatskom zdravstvenom sustavu, izjavio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb prof.dr.sc. Goran Roić, dr.med.

Kreirano je intuitivno sučelje koje će pacijentima biti jednostavno za uporabu, a do portala se može doći i putem linka koji će biti ugrađen u radiološke nalaze koji se isporučuju putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH). Osim kroz implementaciju Patient Portala, Klinika za dječje bolesti Zagreb provela je kompletnu digitalizaciju radiologije, nabavljeni su i suvremeni uređaji visokih standarda te je uveden PACS/RIS sustav (engl. picture archiving and communication system/radiology information systems).

Za izradu ovog rješenja zaslužna je zagrebačka tvrtka MedIT koja je web aplikaciju izradila u manje od pola godine. Osim što je bilo nužno pažljivo razviti kompleksan sustav, bilo je potrebno i zadovoljiti sigurnosne standarde za korisničko pristupanje portalu. Prije produkcije, vanjski, neovisni auditor proveo je temeljito penetracijsko testiranje sustava, a web aplikacija je zadovoljila sve potrebne zahtjeve za implementiranje.

Ilustracija (Foto: Getty Images) Svemirska tehnologija za rano otkrivanje raka

Kreiranje Patient Portala bio je pomno dizajniran projekt. Prvi izazov s kojim smo se susreli bio je zadržati jednostavan karakter web aplikacije koji od korisnika neće zahtijevati posebnu instalaciju. Ideja je bila stvoriti rješenje koje je jednostavno za korištenje. Drugi izazov bio je pružanje garancije klijentima da je sama aplikacija maksimalno sigurna te smo sigurnosnom aspektu posvetili puno pozornosti, vremena i truda kako bismo zadovoljili sve zahtjeve. Kao tvrtka, od prvog smo dana opredijeljeni za moderne web tehnologije, stoga smo bili sigurni da kvalitetno možemo kreirati web aplikaciju za Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Prilikom temeljitog penetracijskog testiranja, web aplikacija je dobila izvrsne ocijene i nisu uočeni nikakvi sigurnosni nedostaci. Izuzetno smo ponosni što smo imali prilike raditi na rješenju koje će pomoći zdravstvenim djelatnicima i njihovim pacijentima. Vjerujemo kako će ubrzo i druge zdravstvene ustanove slijediti primjer Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je Zoran Tolić, direktor tvrtke MedIT.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti