Klimatološki je ljeto završilo, ali rekordi se i dalje ruše: Zagreb ovo ljeto najtopliji u povijesti mjerenja!

Iako se službeni podaci još čekaju, jasno je da je ovo ljeto, barem što se Zagreba tiče, bilo najtoplije otkako postoje mjerenja.

Martina Čizmić | 01.09.2024. / 08:44

Vrućina u gradu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iako smo tek zakoračili u rujan i jesen je, htjeli mi to priznati ili ne, barem kalendarski na vidiku, ljeto je još uvijek u punom jeku. 

Dnevne temperature u cijeloj Hrvatskoj premašuju 30 stupnjeva, a mnogi ni tijekom noći ne mogu pronaći osvježenje. 

Vrućina, ilustracija Vruće je bilo i prije, a ova tablica temperatura u Zagrebu najbolje pokazuje u čemu je razlika danas u odnosu na ranija desetljeća

Prema prvim podacima, u Zagrebu je bilo najtoplije u povijesti mjerenja! Srpanj je bio najtopliji srpanj otkad se mjeri, a kolovoz najtopliji kolovoz i najtopliji mjesec općenito u Zagrebu otkad postoje mjerenja, objavljeno je na platformi X na profilu Kad će kiša. 

 

 

Iako se službeni podaci još čekaju, jasno je da je ovo ljeto, barem što se Zagreba tiče, bilo najtoplije otkako postoje mjerenja. 

Prvi put smo imali noć da se temperatura ni u Maksimiru nije spustila ispod 25°C. Slični su podaci za veći dio Hrvatske. I prvi dani klimatološke jeseni nabijat će prosjek u nebo jer ostajemo između 30 i 35°C cijeli novi tjedan.

Trebamo se zapitati kako ćemo se prilagoditi ovome, dodaju.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Čekaju nas sve veće muke: Klimatske promjene usporavaju toplinske valove, a to znači i veća razdoblja vrućine

 

 

I zaista, iako će mnogi reći da su i proteklih godina ljeta bila vruća, podaci pokazuju kako očito nisu bila ovako vruća. Sve dulja razdoblja izuzetno toplog vremena, u kombinaciji s "toplinskim kupolama ili pekama", razbijena tek s povremenim prodorima "superćelijskih oluja", jasno pokazuju da se vrijeme mijenja. I to ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom Sredozemlju i šire. 

Podizanje olimpijske zastave Olimpijske igre u budućnosti mogle bi izgledati potpuno drugačije, a sve zbog jednog važnog razloga

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti