Olimpijske igre u budućnosti mogle bi izgledati potpuno drugačije, a sve zbog jednog važnog razloga

Trenutno aktualni kandidati za Olimpijske igre 2036. mogli bi se naći u problemima i to upravo zbog visokih temperatura.

Martina Čizmić | 12.08.2024. / 11:09

Podizanje olimpijske zastave
Podizanje olimpijske zastave (Foto: Afp)

 Olimpijske igre u Parizu tek su završene, a pogled je već usmjeren prema Los Angelesu koji bi trebao ugostiti sportaše iz cijelog svijeta 2028. godine.

I dok će sportaši biti fokusirani na sljedeće četiri godine, Međunarodni olimpijski odbor već razmišlja o Olimpijskim igrama. Tako je već sad poznato da će ljetne Olimpijske igre 2032. godine biti u Brisbaneu u Australiji, a tko će biti domaćin 2036. godine tek se treba odrediti.

No, čini se kako će o tome, koja će zemlja sljedeća ugostiti ljetne Olimpijske igre, ovisiti puno toga. Ne samo budžet i planovi koje zemlje kandidati predstave, već i - vremenski uvjeti.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Crni rekord za crnim rekordom: Nakon nedjelje, ponedjeljak zabilježen kao najtopliji dan u povijesti

Kako piše CNN, napravili su analizu podataka koje je prikupila neprofitna grupa CarbonPlan, koja se bavi proučavanjem klime. Njihovi podaci pokazuju kako bi u budućnosti ekstremne vremenske prilike poput visokih vrućina i vlage, mogli određivati tko će dobiti domaćinstvo Olimpijskih igara.

Bit će... pakleno

Tako su utvrdili da bi do 2050. godine, prema trenutno dostupnim podacima i izračunima, dobar dio svijeta mogao postati nepoželjan za sportaše. Naime, stručnjaci savjetuju da se sportska događanja otkažu, ako temperatura prelazi 28 stupnjeva Celzija. Pri tome se u obzir uzima ne samo temperatura, nego i stupanj vlage, brzina vjetra, kut sunca i stupanj naoblake.

Prema tim procjenama i savjetima, primjerice, Olimpijske igre u Atlanti, kakve su održane 1996. godine, 2050. jednostavno ne bi bile moguće. Ista je situacija s drugim domaćinima kao što je Peking, koji bi se također mogao naći daleko iznad limita za sigurno održavanje natjecanja na otvorenom.

Gradovi na sjeveru Europe, poput Londona, Osla i Stockholma, mogli bi biti dobri domaćini, dok bi mediteranski gradovi poput Palerma ili Seville vjerojatno bili pretopli. Isto je i sa gotovo cijelom Afrikom i Indijom.

Ekstremna vrućina, ilustracija UN upozorava: "Ekstremne vrućine su nova abnormalnost"

I što sad?

Jedno od potencijalnih rješenja je promjena termina održavanja samih Olimpijskih igara. Baš kao što je Svjetskog nogometno prvenstvo u Kataru bilo prebačeno na studeni, kad su temperature prihvatljivije za većinu sportaša i posjetitelja, slično bi se moglo dogoditi i s ljetnim Olimpijskim igrama.

Kako bi to moglo izgledati, vidjet ćemo već 2032. godine kad se sportaši okupe u Brisbaneu, koji će u to vrijeme biti u "zimskom dijelu godine". Temperature ne bi trebale pasti ispod 15-ak stupnjeva što bi za većinu sportaša moglo biti idealno.

S druge strane, trenutno aktualni kandidati za Olimpijske igre 2036. mogli bi se naći u problemima i to upravo zbog visokih temperatura.

Indija je predložila grad Ahmedabad, Indonezija Nusantaru, Katar Dohu, a Turska Istanbul. Tu su još Poljska s Varšavom i Čile sa Santiagom.

Vrućina, ilustracija Kako vrućina utječe na naše tijelo i što napraviti ako se "pregrijemo"?

Prema podacima CarbonPlana, gotovo svi ti gradovi bi, u nekom trenutku, premašili granicu sigurne temperature za održavanje natjecanja na otvorenom. Potencijalno rješenje je, uz pomicanje termina samih Igara, pomicanje termina održavanja natjecanja na noćne ili ranojutarnje sate.

Iskustvo iz Japana

Pandemijske Olimpijske igre koje su se 2021. godine održale u Tokiju mogle bi poslužiti kao primjer što čeka sportaše, ali i gledatelje u budućnosti. Upravo su te Olimpijske igre bile najtoplije do sad, a samo je zahvaljujući dobroj japanskoj organiziranosti i planiranju, prošlo bez ozbiljnijih posljedica za sportaše.

Temperature su se u Tokiju penjale iznad 32 stupnja Celzija, što je bio poseban izazov za sportaše. Čim je postalo jasno da će temperature tijekom Igara biti visoke, organizacijski odbor prebacio je maraton i brzo hodanje u planinski grad Sapporo gdje je temperatura bila niža. Unatoč tome, šestoro je natjecatelja završilo sa simptomima toplotnog udara.

Prema službenim podacima jedan od 100 natjecatelja razvio je simptome koji su povezani s izlaganjem prevelikoj temepraturi. Samo zahvaljujući brzim reakcijama medicinskih timova, nitko od sportaša nije hospitaliziran zbog pregrijavanja.

Vrućina, ilustracija Ljetni maksimumi su na najvišoj razini u posljednja dva tisućljeća

Stručnjaci ističu kako oni ne zazivaju otkazivanje natjecanja zbog vrućine, već bolje planiranje i da se prilikom organizacije vodi računa o vremenskim uvjetima i kako bi oni mogli utjecati na sportaše. Predlažu da se, primjerice, uvede mogućnost više zamjena u momčadskim sportovima, kako bi se izbjeglo pregrijavanje igrača ili pak održavanje samih Igara u hladnijem dijelu godine. 

Što će Međunarodni olimpijski odbor i organizatori budućih igara odlučiti, tek ćemo vidjeti. Ali sigurno je da će jedan od ključnih "igrača" ljetnih Olimpijske igre u budućnosti biti - vrućina. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti