Koja četiri trenda će obilježiti 2013. u tehnološkom svijetu?

Donosimo vam pregled trendova koji će prema našem mišljenju obilježiti 2013. godinu.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 06.12.2012. / 13:03

Koja četiri trenda će obilježiti 2013. u tehnološkom svijetu?

Donosimo vam pregled trendova koji će prema našem mišljenju obilježiti 2013. godinu. Mogućnosti koje nam donose online obrazovanje, aplikacije koje prate naše zdravlje i aktivnosti, te nove tehnologije poput 3D printanja otvaraju nam nova vrata, a sve veći udio robota u proizvodnji mogućnost odabira - hoće li manje radnih mjesta utjecati na kvalitetu i standard života običnih, malih ljudi.


Online obrazovanje postat će sveprisutno


Obrazovanje će u 2013. godini doživjeti ogromne promjene. Na zapadu su ovi trendovi već prisutni, a i naša regija sve manje zaostaje za njima. Troškovi studiranja i potreba za cjeloživotnim učenjem mnoge servise za e-učenje učinili su popularnima i kod nas, a moderniji pristup učenju i drugačiji odnos učitelj-učenik, te povezanost s ljudima iz cijelog svijeta mnogima su promijenili pogled na e-učenje.

U 2013. očekuju se mnoge inovacije na području e-učenja. Futuristi vide priliku u online programima za profesionalne certifikate i programima 'nadoknade' za ljude koji su započeli studiranje na fakultetu, a nisu ga završili. Mogućnosti su neograničene, a resursi dostupni svima s vezom na internet. Posebno je zanimljiva Coursera, kojoj je 2012. bila godina iz snova. Proljeće je Courseri donijelo 12 novih sveučilišta i investiciju, a krajem ljeta korisnike je obradovala najava dolaska novih 17 sveučilišta i brojnih kolegija koji se na njima izvode. Posjetite i pogledajte što vam nude Coursera, Khan Academy i mnogi drugi, a novosti o ovim izvrsnim servisima pratite na Zimo.


Osobno praćenje zdravlja i aktivnosti postaju mainstream


U 2013. potrošaći će se okrenuti digitalnim alatima i aplikacijama koji nude praćenje i poboljšanje zdravlja i tjelesnih aktivnost putem savjeta vezanih uz vježbu, san i prehranu. Prodaja prenosivih fitnes uređaja bilježi rast, no pravi boom doživljavaju aplikacije - biznis fitnes i povezanih aplikacija do 2016. godine premašit će 400 milijuna dolara. Korisne aplikacije za trčanje, vožnju bicikla i slične aktivnosti već smo predstavili, a uskoro očekujte i pregled aplikacija za fitnes.


3D printanje dio proizvodnje vraća na zapad i otvara vrata malom poduzetništvu


Sve veći trošak proizvodnje u jugoistočnoj Aziji i pojava novih tehnologija poput 3D printanja vratit će dio proizvodnje u SAD i Europu. Tehnologija 3D printa mogla bi dati novu iskru malom poduzetništvu i potpuno promijeniti proizvodnju i dizajn manjih proizvoda. Nesumnjivo su potrošaći gladni za jedinstvenim i prilagođenim proizvodima, a na zapadu već svjedočimo pojavi startupova koji nude fizičke proizvode po vašoj želji.

Prije nekoliko dana Staples je u svoje trgovine uveo uslugu 3D printanja, koja je trenutno dostupna u Belgiji i Nizozemskoj. Ovaj trend sigurno će se nastaviti i proširiti u sljedećoj godini. Još početkom ove godine Pirate Bay pokrenuo je kategoriju Physibles za ispis 3D objekata. Ovim potezom Pirate Bay je ideju 3D printanja odveo malo dalje, dodavanjem piratskih datoteka namjenjenih za 3D printere. U teoriji, moguće je preuzeti datoteku koja sadrži dizajn svega što možete zamisliti, a zatim bi 3D printer to mogao stvoriti u vašoj sobi ili garaži. Naravno, to dovodi do niza pitanja o autorskim pravima i o kršenju zakona repliciranjem dizajna modela.


Roboti postaju 'poželjnija' radna snaga od ljudi


Roboti žele vaš posao. Nekada je zvučalo kao dio radnje sci-fi filma, danas je realnost. U godinama koje dolaze, roboti će biti svugdje. Koristit će se sve više u ratovima, proizvodnji, asistiranju ljudima, pa čak i u vožnjih 'naših' automobila. Simbolično, 2014. u kina dolazi Robopocalypse, sci-fi priča Stevena Spielberga smještena u nakon robota ustanka koja predstavlja Spielbergov povratak znanstvenoj fantastici nakon Minority Reporta.

Kineski gigant Foxconn, proizvođač elektroničkih uređaja, razmišlja o ubrzanom prijelazu na korištenje radne snage u obliku robota, za koje mnogi kritičari vjeruju da će postati jeftiniji od ljudske radne snage do 2014. godine. Problem pronalaženja radne snage i cijena rada postaju sve veći problem za kineske i druge jugoistočno-azijske tehnološke divove, te se može očekivati sve veća upotreba robota u proizvodnji u budućnosti. Plan je zaživio – od najave, prva serija robota nazvanih Foxbots pojavila se u barem jednoj tvornici, a do kraja godine još 20,000 robota trebalo bi biti instalirano. Foxbots su usmjereni ne samo da nadoknade faktor ljudskih radnika, već da ih u potpunosti zamijene. Kao najveći svjetski proizvođač elektronike, ovaj potez sigurno se ne bi događao da roboti nisu u konačnici jeftiniji od ljudskih bića.

The Future is Ours from Michael Marantz on Vimeo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti