Koliko je intenzivan turizam u vašoj županiji? Sad to možete provjeriti na interaktivnim kartama

Osim podataka o noćenjima, moguće je vidjeti i turističke kapacitete u pojedinom području.

Martina Čizmić | 28.07.2023. / 13:55

Turisti u Istri, ilustracija
Turisti u Istri, ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko je turista u Hrvatskoj i koja su područja turistima najzanimljivija? Ove i brojne druge zanimljive podatke o intenzitetu turizma u Hrvatskoj sad je moguće pogledati na portalu GeoSTAT, priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Kako ističu, nadogradili su svoj portal tako da će svi zainteresirani, osim u PCAxis bazi podataka, moći prostorno pratiti kretanje intenziteta turizma na razini HR_NUTS 2021. - HR NUTS 2 i na razini županija. 

Korisnici će sada još jednostavnije, odnosno kroz kartografsko prikazivanje, moći pratiti pokazatelje poput broja noćenja turista na 100 stanovnika, broja noćenja turista na jedinicu površine (km2), broja stalnih postelja u komercijalnim smještajnim objektima na 100 stanovnika ili pak broja stalnih postelja na jedinicu površine (km2), kao i prosječnog broja noćenja po postelji, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Pojašnjavaju kako se sad na jednostavan i vizualno atraktivan način pretraživanjem podataka može doći do informacije da je, primjerice u 2022. Istarska županija bila vodeća u gotovo svim navedenim pokazateljima intenziteta turizma. Brojke poput 14 tisuća noćenja turista na 100 stanovnika, gotovo 10 tisuća noćenja turista po četvornom kilometru, sa 153 stalne postelje na 100 stanovnika te 106 stalnih postelja po četvornom kilometru, svrstale su ovu županiju na prvo mjesto, ističu iz Državnog zavoda za statistiku. 

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti