Koliko puta vi "skočite"? Ovu se naviku sve češće krivi za izgaranje na poslu

Jedan od uzroka izgaranja na poslu jest i opterećenje zbog konstantne promjene aplikacija koje zaposlenicima uzima puno vremena, ali i živaca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2022. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neki od pojmova koje možemo povezati s modernim načinom rada su stres, preopterećenje i izgaranje. Posla je puno, zahtjevi šefova ponekad su nerealni, kao i vremenski rokovi tijekom kojih treba dovršiti projekt, što je često nemoguće tijekom osmosatnog radnog vremena isprekidanog brojnim pozivima, porukama, mailovima itd.

Stres (Foto: Thinkstock) Stres i "izgaranje" na poslu: Tamne strane rada u Silicijskoj dolini

Zato nije čudno da zaposlenici nakon takvog tempa jednostavno “izgore” i na kraju napuste kompanije i potraže manje stresnu radnu okolinu. Rezultate nedavnog istraživanja o takvom izgaranju na poslu objavili su na Harvard Business Reviewu, a pokazali su zanimljive rezultate.

Naime, prema tim rezultatima, jedan od razloga tog izgaranja jest i konstantno skakanje između aplikacija koje zaposlenicima oduzima jako puno vremena. Najlakši način za promjenu aplikacija jest istovremenim pritiskom na tipke Alt i Tab, a zaposlenici ponekad znaju stisnuti tu kombinaciju tipki i promijeniti aplikacije i web stranice koje koriste čak i do 1200 puta dnevno.

Prema tim podacima, konstantno mijenjanje aplikacija, odnosno vrijeme koje je potrebno da se pronađe potrebna aplikacija te da se ljudi snađu kada ih otvore, ponekad ljudima uzima čak 4 sata tjedno, odnosno tijekom godine te se brojke mogu popeti do čak 5 radnih tjedana.

Te brojke koje su dobivene istraživanjem, a prenijeli su ih na Business Insideru čine se prilično nestvarnim jer, ako se netko više od sto puta tijekom sat vremena prebacuje iz aplikacije u aplikaciju, pitanje je koliko takva osoba može biti produktivna.

Jedan od problema jest što kompanije danas koriste sve veći broj aplikacija pa, prema podacima tvrtke za upravljanje identitetom i pristupom aplikacijama i servisima Okta, velike tvrtke danas u prosjeku rade sa čak 187 aplikacija. Istraživanje o korištenju aplikacija koje je provela tvrtka WalkMe pokazalo je kako su oko 30 posto takvih programa samo kopije aplikacija koje već koriste ili nemaju neku konkretnu svrhu.

Slika nije dostupna Pod prevelikim ste stresom? Evo kako da svoj mozak naučite da prestane smišljati najgore scenarije

Zato se čini da se danas uloga tehnologije polako mijenja te od alata koji nam daje neograničene mogućnosti, polako postaje alat koji nas usporava, objasnila je analitičarka Gartnera Tori Paulman. Naravno, danas je nemoguće zamisliti moderne poslove bez tehnologije, no jasno je da su zaposlenici često preopterećeni s količinom aplikacija i tehnologijom i za neke je upravo to bio razlog zašto su digli sidro iz svojih kompanija i promijenili radnu okolinu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti