Muči vas stres? Ova videoigra snižava tlak, smiruje, a i zabavna je

Ako vas muči stres na poslu, a niste previše sportski tip, igrajte videoigre. Zabavne su, a i smanjuju razinu stresa.

Martina Čizmić | 03.12.2021. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O tome jesu li videoigre dobre ili loše za naše psihičko i fizičko zdravlje, već se dugo lome koplja. No, istraživanje sa Sveučilišta Leeds baca potpuno novo svjetlo na popularne "pucačine".

Istraživači sa tog sveučilišta proveli su istraživanje o tome kako igranje videoigara zapravo utječe na fizičko i psihičko stanje igrača. Fokusirali su se na igrače u dobi od 20-26 godine, koji igraju barem jedan sat dnevno neku od igara - Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Counter-Strike: Global Offensive i PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Tijekom studije, istraživači su pratili broj otkucaja srca i razinu anksioznosti kod igrača.

Slika nije dostupna Objavljeno zabrinjavajuće izvješće o mladima i igranju videoigara: Loše stvari se događaju drugima?

Ono što su otkrili prilično ih je iznenadilo. Naime, samo su kod igrača koji su igrali CS:GO zabilježili smanjenje razine otkucaja srca, dok su kod Apex Legendsa zabilježili najveći rast.

No, sudionici koji su igrali Counter-Strike: Global Offensive imali su rezultate koji se značajno razlikuju od ostale tri igre. U prosjeku im je broj otkucaja srca pao sa 79,5 na 77. Dugotrajnije igranje, kao i resetiranje između rundi, znači da se gameri lakše vraćaju u prirodni ritam. Za razliku od drugih igara koje su nepredvidljivije, pojasnili su znanstvenici.

Kad su izmjerili razinu anksioznosti odnosno stresa kod igrača, također su ostali iznenađeni.

Slika nije dostupna Budućnost industrije videoigara leži u NFT-u?

STAI je test koji se koristi za mejrenje anksioznosti u nekom trenutku u vremenu. Gameri su istaknuli da osjećaju stres prije samog igranja igara, no ta je razina značajno opala nakon igranja. To odgovara ostalim istraživanjima koja sugeriraju da je igranje videoigara zapravo opuštajuća aktivnost. Kao i u prethodnom ispitivanju, Counter-Strike je imao najveći utjecaj na sudionike, istaknuli su znanstvenici pokazavši da je razina anksioznosti kod igrača CS:GO-a najviše pala.

Istraživači ističu kako CS možda nije toliko utjecao na igrače jer su bili iskusniji u igranju pa im ono nije predstavljalo neki značajniji problem.

Slika nije dostupna Amerikanac se na vlastitoj koži uvjerio zašto tijekom grmljavine ne treba igrati videoigre

Međutim, ono što možemo zaključiti je da igranje videoigara zaista može smanjiti stres. Barem toliko dugo koliko ih se igra. Nakon toga - ne garantiramo. 

Izvor: BetVictor

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti