Grdosija teška 430 tona: Poznat je plan uništenja Međunarodne svemirske postaje

NASA je nedavno objavila da je postigla dogovor sa SpaceX-om, a sada su poznati i detalji te misije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2024. / 13:34

Međunarodna svemirska postaja (ISS) (Foto: NASA)

Krajem prošlog stoljeća Rusija i SAD lansirali su prve dijelove Međunarodne svemirske postaje (ISS), koja je dvije godine poslije toga postala privremeni dom za brojne astronaute koji su na ISS-u živjeli i izvodili različite eksperimente. Tijekom vremena ISS se dodatno proširio s europskim i japanskim kapsulama, a svoj obol s robotskom rukom dala je i Kanada. S godinama je ta struktura narasla na veličinu nogometnog igrališta, dok je njezina težina narasla na oko 430 tona. Prvotno je planirano da postaja ostane operabilna do 2025., naknadno je to vrijeme produženo do negdje 2030. godine, no konačni datum umirovljenja još nije poznat. Iako je dotad ostalo dosta vremena, u NASA-i već sada razmišljaju o tome kako sigurno ukloniti postaju iz svemira te je jasno koliko će to biti kompliciran posao.

Svemirska postaja Orbital Reef Budućnost na horizontu: Potencijalna zamjena za Međunarodnu svemirsku postaju prošla ključna testiranja

Dosad su razmišljali o različitim scenarijima - od rastavljanja na elemente i njihova spuštanja na Zemlju pa do prepuštanja postaje privatnim kompanijama, no od svih tih ideja na kraju su odustali i odlučili su da je najbolje srušiti postaju na Zemlju. Taj posao prepustit će Muskovu SpaceX-u, s kojim su nedavno potpisali ugovor težak gotovo 850 milijuna dolara.

Prilikom nedavnog potpisivanja ugovora nisu bili poznati detalji tog rušenja, no ovaj tjedan saznali smo kako bi ta komplicirana operacija trebala izgledati.

Konačan cilj je srušiti ISS u Tihi ocean, no taj cijeli postupak bit će prilično kompleksan i mogao bi rezultirati većim krhotinama (iz NASA-e spominju komade veličine od mikrovalne pećnice pa do automobila) koje bi se razasule na području od oko 2000 km.

Za ovaj pothvat SpaceX namjerava koristiti svoju letjelicu Dragon, kakva se i danas koristi za prijevoz astronauta i tereta na Međunarodnu svemirsku postaju, no takvu bi letjelicu nadogradili i poboljšali, pa bi trebala imati čak 46 motora i nositi oko 16 tona goriva kako bi mogla odvući tešku postaju prema Zemlji. Takva teška i snažna letjelica trebat će i snažnu raketu koja bi je mogla dignuti u orbitu, a troškovi lansiranja dodatna su stavka tako da će ukupna cifra deorbitiranja postaje biti još veća.

Početak procesa spuštanja ISS-a počeo bi godinu do godinu i pol prije planiranog uništenja, kada bi se SpaceX-ova letjelica lansirala u svemir. Cijelo to vrijeme astronauti bi bili na postaji i napustili bi je otprilike šest mjeseci prije uništenja. Međunarodna svemirska postaja nalazi se na visini od oko 400 km iznad Zemlje, ali ona konstantno tone, no svemirske je letjelice vraćaju gore.

Boeing Starliner Kad će Starliner put Zemlje? To ne znaju ni u samoj NASA-i

Prije uništenja NASA će pustiti ISS da se spusti na otprilike 220 km, nakon čega će je preuzeti SpaceX-ova letjelica i četiri dana nakon toga spustiti je prema Zemlji. Međunarodna svemirska postaja na kraju bi trebala izgorjeti u Zemljinoj atmosferi, s očekivanim krhotinama koje će pasti u dijelove Tihog oceana.

U NASA-i se nadaju kako će dotad biti spremna neka nova svemirska postaja, čiji bi razvoj trebale predvoditi privatne kompanije, dok bi američka svemirska agencija, kao i svemirske agencije drugih zemalja plaćale njezino korištenje.

Izvor: ABC News 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti