Konferencija "Let's Grow!" okupila vodeće ICT stručnjake iz Istre, ali i šire

Konferenciju „Let's Grow!“ organiziralo je Udruženje ICT Istria, neprofitna udruga softverskih i informatičkih stručnjaka i tvrtki, a glavna tema konferencije je obrazovanje i zapošljavanje mladih u ICT sektoru u Istri.

Martina Čizmić | 08.05.2022. / 08:53

Hajdi Ćenan (Foto: Let's Grow)

Pula je zahvaljujući konferenciji "Let's Grow!" postala središte okupljanja 20 inspirativnih i stručnih predavača, inovatora i predstavnika ICT industrije, kao i 25 uspješnih izlagača iz branše te na stotine mladih entuzijasta zainteresiranih za ICT sektor. rojni posjetitelji, mahom učenici i studenti imali su prilike sudjelovati na predavanjima, panelima i interaktivnim radionicama.

Cilj konferencije koju je organiziralo Udruženje ICT Istria, bio je potaknuti učenike i studente, mlade ljude da prepoznaju velike potencijale, ali i potrebe tržišta za budućim stručnjacima u ovoj najbrže rastućoj grani industrije, ali i da  svoju karijeru i život nastave graditi u Istri, uz mogućnost rada sa „susjedom preko puta“, ali i cijelim svijetom.

Na konferenciji su svoje znanje s brojnim posjetiteljima podijelili ugledni predavači: Adrian Popović i Marija Tadić, TikTok kreatori, Anja Hula, direktorica inženjeringa u Infobipu, Dario Marčac, TikTok kreator i Crew founder, Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli, Davor Runje, suosnivač airt, Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria, Denis Hrelja, viši stručni savjetnik, Hrvatska gospodarska komora, Dijana Domonkoš, CEO Crew, Domagoj Ostović, CEO LLOYDS DIGITAL, Filip Janeš, TikTok kreator, Frane Šesnić, direktor ZICER-a, Hajdi Ćenan, suosnivač i CEO airt, Ivana Dragić Topić, Learning & Development Manager Rimac Technology, Izabel Jelenić, suosnivač i CTO Infobipa, Leonardo Siladić, CEO Mireo, Marin Bistričić, voditelj tima i softverski inženjer CENOSCO, Marin Pavelić, Netokracija, Marin Trošelj, suosnivač i CEO STEMI, Marko Brkljačić, CEO NUOTWO, Mauricio Licul, voditelj istraživanja i razvoja NOVATEC, Nikola Tanković, prodekan Fakulteta u Puli i Suzana Jelenković Milevoj, TikTok kreator.

Naš cilj je pretvoriti Istru u poželjnu regiju za ICT stručnjake, profesionalce i tvrtke. Glavna zadaća nam je popularizirati ICT sektor i pokazati da ovaj sektor može više uz pomoć lokalne zajednice. ICT konferencija „Let'sGrow!” nije dobila ovo ime bez razloga. Ime znači - rastimo zajedno! Želja nam je da mladi umovi s ove konferencije ponesu nove vrijednosti, spoznaju je li to njihova buduća ljubav te da se upoznaju s novim tehnologijama, kazao je Dean Verbanac, predsjednik udruge ICT Istria.

Na panelu „Utjecaj ICT-a na život u Istri – što nove tehnologije znače za Istru“, kojeg je moderirao Marin Pavelić, Boris Miletić, župan Istarske županije, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria, Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, posjetitelji su dobili odgovore na pitanja kako nove tehnologije utječu na našu svakodnevicu te kako je u odnosu na ostale regije pozicionirana Istra.

Marin Trošelj, suosnivač i CEO STEMI održao je predavanje „Kako napraviti škole budućnosti?“ ukazavši kako umjetna inteligencija utječe na način na koji komuniciramo, družimo se i donosimo odluke. Kratak pregled razvoja umjetne inteligencije u posljednjih 10 godina te onoga što bi se s njom moglo dogoditi u idućih 10 godina dao je Davor Runje, suosnivač i CTO u airt technologies u predavanju „Stanje razvoja umjetne inteligencije.“

Virtualna stvarnost (Foto: Let's Grow)

Hajdi Ćenan, suosnivačica i CEO airt tehnologies u predavanju „Umjetna inteligencija i predrasude“ skrenula je pažnju da je upravo ovo tehnologija koja će obilježiti narednih nekoliko desetljeća, pomoći poboljšati svijet u mnogim segmentima pa tako i u uklanjanju pristranosti, predrasuda i diskriminacije.

Na Fireside chatu „Iz Vodnjana u svijet: kako je Infobip postao svjetski lider“ sudjelovao je Izabel Jelenić, suosnivač i CTO Infobipa, hrvatskog jednoroga i naše najveće tehnološke tvrtke, jedne od najvećih u svijetu u toj industriji. Ispričao je kakva su iskustva mladim ljudima potrebna za uspjeh u tehnološkom sektoru i kako pametno izabrati karijeru, a pritom predano raditi i uživati.

Posjetiteljima je posebno zanimljiv panel bio „TikTok kao karijera“ na kojem su sudjelovali članovi zajednice Crew, koja okuplja TikTok kreatore iz cijele regije. Dijana Domonkoš, CEO Crew Media i TikTok kreatori Filip Janeš, Suzana Jelenković Milevoj, Adrian Popović i Marija Tadić uz moderatora Darija Marčaca, Crew foundera govorili su o novim marketinškim alatima, mogućnostima zapošljavanja, izazovima i prednostima TikToka.

Leonardo Siladić, CEO Mireo, održao je predavanje „Ako volite ono što radite, rad će biti skoro kao igra“ i naglasio: „Želite li biti uspješni i konkurentni u onome što radite, a da se vaš rad cijeni, dobro je da o tome znate jako puno. A učiti i saznavati može biti užitak, ako vas ta materija zanima.“

O „Community buildingu u Istri“ govorio je Denis Hrelja, viši stručni savjetnik u HGK/Županijskoj komori u Puli. U svom predavanju naglasio je kako je

Udruženje ICT Istria pokrenuto kako bi se dao doprinos zajednici te mladima pružila prilika za razvoj u digitalnom svijetu.

Puno se govori o digitalizaciji, ali malo se zna o tome što se sve u Istri radi, koje sve tvrtke postoje i gdje se sve mladi mogu uključiti. Međusobna suradnja između tvrtki, fakulteta i potpornih institucija nezaobilazan je korak za budući razvoj cijele zajednice i postizanja bržeg razvoja, istaknuli su.

Posjetitelji su imali priliku i sudjelovali na interaktivnim radionicama, isprobati rad na robotima, VR pod vodstvom VR Studio Pula, 3D printer pod vodstvom Centra Pozitron, ući u svijet robotike i STEMI HEXAPOD uz Marina Trošelja i Mariju Šutalo, sudjelovati na prigodnom Sparks programu Infobipa i predstavljanju virtualne knjige Gimnazije Pula i Re-Book projekta Srednje škole Mate Blažine u Labinu te razgovarali i izmjenjivali iskustva s predavačima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti