Kontrola sadržaja: Iran razvija 'nacionalni internet'

Iako bi nacionalni Internet trebao podržavati privatnost korisnika, kritičari upozoravaju kako je riječ o još jednom načinu kontrole interneta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2016. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su u Iranu blokirane društvene mreže poput Facebooka, Instagrama i Twittera, kao i brojne druge stranice i servisi, u ovoj zemlji nisu zadovoljni s filtriranjem nepoćudnog sadržaja, jer korisnici i dalje mogu pristupiti takvim stranicama i takvom sadržaju. Zbog toga su još 2010. godine najavili razvoj 'nacionalnog interneta', a iako sa zakašnjenjem, prošlog tjedna dovršena je prva faza ovog projekta čiji je cilj, kako to navodi državna agencija Irna, korisnicima ponuditi kvalitetan i brzi pristup internetu po niskim cijenama, odnosno stvoriti 'izolirani domaći intranet putem kojeg će se promovirati islamski sadržaj'. Nacionalni internet uključivat će sve 'domaće' aktivnosti poput servisa, aplikacija i različitog sadržaja, a na ovaj način Iran će se lakše boriti s cyber prijetnjama.

Prva faza ovog projekta uključuje mogućnost pristupa uslugama e-vlade i domaćim internetskim stranicama, u drugoj fazi koja bi trebala biti gotova u veljači sljedeće godine nacionalni internet uključivat će i video, dok će se u trećoj fazi koja bi trebala biti gotova mjesec dana kasnije omogućiti novi servisi i podrška za kompanije koje posluju na međunarodnom tržištu. Lokalni mediji govore kako će nacionalni internet 'poštovati privatnost korisnika', dok kritičari uvođenja iranskog interneta upozoravaju kako je riječ o još jednom načinu na koji vlasti žele povećati kontrolu nad korištenjem mreže i njenim građanima. Tako smatraju i u grupi za zaštitu ljudskih prava Article 19 iz koje kažu da je, s obzirom na dosadašnju povijest kršenja ljudskih prava u Iranu, uvođenje nacionalnog interneta posebno zabrinjavajuće jer bi to moglo dovesti do daljnjeg nadzora ljudi u Iranu i njihove izolacije od ostatka online svijeta te ograničavanja njihovog prava na pristup informacijama i javne prosvjede.  

izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti