Kontroverzna mreža Parler ponovno je aktivna, ali nije dostupna korisnicima

Iako je platforma Parler ponovno "živa", aplikacija i dalje nije u funkciji, nakon što su ju Google i Apple izbacili iz svojih trgovina.

Martina Čizmić | 18.01.2021. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka društvena mreža popularna među Trumpovim pristašama, Parler, ponovno je online. No, ne u potpunosti. Kako je u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke navedeno, platforma ponovno funkcionira, ali ne i sama aplikacija.

Čini se da je ovo pravo vrijeme da vas podsjetimo - i ljubitelje i mrzitelje - zašto smo pokrenuli ovu platformu. Vjerujemo da je privatnost sveta, a sloboda govora temeljno pravo, pogotovo na društvenim medijima, stoji u poruci koju potpisuje šef Parlera John Matze.

Iz tvrtke su poručili kako će "platforma biti ponovno dostupna nakon što su riješeni izazovi" s kojima se suočila. Podsjetimo, ti izazovi su Amazonovo otkazivanje daljnjeg pružanja usluga hostinga na njegovim serverima. Prema trenutno dostupnim informacijama, Parler je novi hosting servis pronašao u Epiku, tvrtki koja podupire i stranice poput Gaba ili 8chana.

Premda je platforma Parler ponovno "živa", aplikacija i dalje nije u funkciji, nakon što su ju Google i Apple izbacili iz svojih trgovina.

Iako bi tehnički Parler mogao proraditi kroz koji dan, to bi moglo biti problematično s pravne strane. Naime, prije no što je Parler nestao s interneta, istraživači su arhivirali 99 posto objava na toj mreži, među kojima i video, fotografije i podatke koji su išli uz te objave. Akcija koja je provedena u samo nekoliko dana, prije nego je Amazon otkazao suradnju Parleru i ugasio njihove servere, prikupila je velike količine podataka, među kojima su i obrisane objave, ali i privatna prepiska korisnika jer u posljednjim satima funkcioniranja, Parler je bio poput otvorene knjige koju su svi mogli čitati. 

Od tih podataka uspjeli su napraviti interaktivnu kartu napada na zgradu Capitola, što samo dokazuje da je napad bio pomno isplaniran i koordiniran, a podaci koji su prikupljeni mogli bi biti iskorišteni protiv napadača i organizatora, ali i samih osnivača i vlasnika Parlera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti