Korak bliže Mjesecu: NASA odabrala kompaniju koja će dizajnirati svemirska odijela za astronaute

Kada astronauti jednom ponovno prošetaju Mjesecom, nosit će odijela Axiom Spacea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2022. / 12:56

Svemirska odijela (Foto: Afp)

Pred NASA-om su golemi izazovi koje moraju riješiti ako žele da se američka zastava ponovno zavijori na površini Mjeseca. Za sada im ne ide tako dobro i situacija se ne razvija u smjeru u kojem su se nadali. Prvi rok za šetnju po Mjesecu već su probili te umjesto 2024. na naš satelit sada planiraju sletjeti 2025. godine. Ako bude sve u redu i ne bude nekih nepredviđenih situacija.

SLS raketa NASA ponovno otkazala lansiranje rakete prema Mjesecu

No kako je to svima koji prate ovu misiju jasno, problema ima - i to velikih. Planirano lansiranje rakete SLS s kapsulom Orion s kojom bi astronauti trebali poletjeti prema Mjesecu već je dva puta odgođeno i čini se da ćemo na novi pokušaj morati čekati još tjednima.

To, naravno, nije jedini problem. Jedan od problema su i svemirska odijela, a ovaj je tjedan napravljen veliki korak prema rješenju tog problema.

NASA je, naime, odabrala kompaniju Axiom Space kao partnera za proizvodnju svemirskih odijela za misiju Artemis III, odnosno za odijela koje će astronauti nositi na Mjesecu. Cijena ugovora veća je od 228 milijuna dolara.

Kako navode u NASA-i, Axiom Space bit će odgovoran za dizajn, razvoj, certifikaciju i proizvodnju svemirskih odijela, kao i za dodatnu podršku vezanu uz opremu. Odijela će se morati testirati u okruženju poput svemirskog prije same misije. NASA-ini stručnjaci i dalje će voditi glavnu riječ po pitanju testiranja i planiranja misija. Također, odijela moraju biti napravljena prateći NASA-ine tehničke i sigurnosne zahtjeve i upute.

Slika nije dostupna Boeing povijesnu svemirsku misiju s ljudskom posadom planira za početak sljedeće godine

Ono što naučimo tijekom Artemisa III i budućih misija na Mjesecu i oko njega, pokazat će put za misije na Mars. Svemirska odijela doslovno nam omogućuju da napravimo taj sljedeći korak, objasnila je važnost ugovora potpisanog s Axiom Spaceom Lara Kearney iz NASA-e.

Izvor: NASA


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti