Boeing povijesnu svemirsku misiju s ljudskom posadom planira za početak sljedeće godine

Razvoj Boeingove letjelice pratili su brojni problemi i odgode, no čini se kako bi Starliner uskoro mogao biti spreman za let s astronautima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2022. / 12:00

Polijetanje Starlinera (Foto: AFP PHOTO / NASA / JOEL KOWSKY)

Nakon prekida programa Space Shuttle NASA je za lansiranje svojih astronauta u svemir koristila ruske rakete Soyuz, no odlučili su se osloniti i na privatne kompanije koje će razvijati i izgraditi svemirske letjelice. Ugovor s američkom svemirskog agencijom potpisale su dvije kompanije - SpaceX i Boeing.

Starliner Pogledajte kako izgleda unutrašnjost nove kapsule s kojom će astronauti letjeti na ISS

Iako su iz NASA-e očekivali kako će Boeing prvi dovršiti svoju letjelicu Starliner, u povijest je kao prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na ISS ipak ušao Muskov SpaceX. Starliner već dvije godine kasni za konkurentom te su prilikom razvoja letjelice naišli na brojne probleme. Tek u svibnju ove godine uspjeli su obaviti prvi let do Međunarodne svemirske postaje. Na tom letu nije bilo astronauta, no sada se pripremaju za prvi let s ljudskom posadom.

Starliner (Foto: Afp)

Iako je prvotno bilo planirano da taj povijesni let na ISS bude još ove godine, došlo je do odgode. Naime, iako je svibanjski let bio uspješan, naknadno su utvrđeni problemi s potisnicima i određeni softverski problemi koje do prvog leta s ljudskom posadom treba riješiti.

Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji iz NASA-e i Boeinga objavili su kada možemo očekivati taj prvi let s astronautima u Starlineru. Ako se do tada riješe svi problemi te ne dođe do novih nepredviđenih situacija, lansiranje rakete s Boeingovom kapsulom možemo očekivati početkom sljedeće godine, najranije u veljači.

Polijetanje Starlinera Boeingov Starliner uspješno stigao na ISS

Starliner se prvi put zaputio prema ISS-u još 2019. no do postaje nije stigao jer je zbog softverskih problema skrenuo s kursa pa se morao vratiti na Zemlju. Trebalo je dvije godine da se to riješi, no kada je 2021. Starliner došao na lansirnu rampu, zbog novih problema ponovno je došlo do odgode lansiranja.

Tijekom sljedećih mjeseci Boeingovi stručnjaci trebali bi ispraviti sve greške u kapsuli kako bi osigurali maksimalnu sigurnost za astronaute koji će se sa Starlinerom početkom godine uputiti na ISS.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti