Pogledajte kako izgleda unutrašnjost nove kapsule s kojom će astronauti letjeti na ISS

Astronaut Bob Hines objavio je video u kojem je prikazao kako izgleda unutrašnjost kapsule koja je prošli tjedan pristala na Međunarodnu svemirsku postaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2022. / 12:17

Starliner (Foto: Afp)

Nakon brojnih izazova, problema i kašnjenja, prošli tjedan napokon je uspješno lansirana Boeingova kapsula Starliner na Međunarodnu svemirsku postaju. Uskoro očekujemo i njen povratak na Zemlju i, ako sve prođe po planu, do kraja godine prvi bi astronauti sa Starlinerom trebali poletjeti u svoj privremeni dom oko 400 km iznad našeg planeta, na ISS.

Polijetanje Starlinera Boeingov Starliner uspješno stigao na ISS

Kapsula je trenutačno povezana s Međunarodnom svemirskom postajom, a taj je trenutak iskoristio jedan od astronauta za snimanje kratkog videozapisa kako bi pokazao njezinu unutrašnjost.

Snimka Boba Hinesa otkriva skučen prostor za koji su neki komentirali da je “prilično pretrpan” u odnosu na SpaceX-ov Crew Dragon s kojim astronauti trenutačno lete na ISS, pri čemu treba naglasiti kako video ipak nije obuhvatio cijelu kapsulu, tako da je možda prostranija nego se čini, komentirali su na Digital Trendsu.

Hines je u njoj snimio je i Rosie, lutku koja je u Starlineru poslana u svemir, a koja je opremljena brojnim senzorima koji prikupljaju podatke koji će znanstvenicima pomoći u proučavanju učinaka svemirskih putovanja na ljudsko tijelo. Osim Rosie, sa Starlinerom je na ISS stigla i razna oprema, a u budućnosti bi na mjestu koje sada zauzima lutka trebali sjediti astronauti.

Slika nije dostupna Dan koji će Amerikanci još dugo pamtiti: SpaceX je privatizirao ljudske letove u svemir

Podsjetimo, sve dok sredinom 2020. NASA-ini astronauti nisu odletjeli na ISS sa SpaceX-ovim Crew Dragonom, američka svemirska agencija godinama je ovisila o Rusima i njihovoj raketi Soyuz. S obzirom na to da su se danas odnosi između dvije zemlje radikalno promijenili, pitanje je što bi bilo sa suradnjom u svemiru i bi li Amerikanci i dalje letjeli u ruskoj letjelici na ISS, iako se krajem ožujka jedan američki astronaut s ISS-a ipak vratio ruskom letjelicom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti