NASA ponovno otkazala lansiranje rakete prema Mjesecu

Drugi put u posljednjih pet dana NASA je u subotu zaustavila odbrojavanje koje je bilo u tijeku i odgodila planirani pokušaj lansiranja goleme rakete nove generacije prema Mjesecu.

Hina | 04.09.2022. / 08:10

SLS raketa (Foto: Afp)

Najnoviji pokušaj lansiranja rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade, obustavljen je nakon opetovanih pokušaja tehničara da spriječe curenje pogonskog goriva koje se upumpavalo u spremnike goriva.

Polijetanje bi se moglo odgoditi za ponedjeljak ili utorak.

SLS Orion NASA odgodila lansiranje misije Artemis 1 zbog curenja motora

NASA je ranije izvijestila da su završne pripreme za lansiranje goleme rakete u subotu obustavljene zbog curenja goriva, koje je otkriveno tek nekoliko sati prije najavljenog polijetanja misije pod nazivom Artemis.

NASA-in program Artemis, nazvan je po božici iz starogrčke mitologije koja je bila Apolonova sestra blizanka. Cilj mu je vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti ondje dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Predviđeno je da raketa nove generacije ponese kapsulu bez posade na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag u sklopu misije Artemis 1, pedeset godina nakon posljednje Apollove misije na Mjesec.

Polijetanje je predviđeno za 14.17 sati po lokalnom vremenu (20.17 po srednjoeuropskom) s mogućim kašnjenjem do dva sata.

U početku su vremenski uvjeti bili prilično povoljni pa je nešto prije 6 sati ujutro po mjesnom vremenu direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson dao zeleno svjetlo za početak punjenja spremnika rakete kriogenim gorivom.

No nakon nešto više od sat vremena otkriveno je da u razini cijevi kroz koju do spremnika prolazi vodik, curi gorivo.

Protok je zaustavljen, a stručnjaci su se 'bacili' na rješavanje problema.

Lansiranje je u ponedjeljak, zbog tehničkih problema s motorom već jedanput otkazano u posljednji trenutak.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostupanjska raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) NASA najavila veliki spektakl koji će privući stotine tisuća ljudi: Ovo se nije dogodilo već desetljećima

Kapsula Orion ima simuliranu tročlanu posadu, jednu mušku i dvije ženske lutke opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Glavni cilj misije je testirati izdržljivost Orionovog toplinskog štita tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.429 km na sat, ili 32 puta brže od brzine zvuka, pri povratku iz Mjesečeve orbite – mnogo brže od uobičajenih ponovnih ulazaka kapsula astronauta koji se vraćaju iz niske Zemljine orbite. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti