Korisni trikovi koji će vam olakšati korištenje računala

Postoje brojne kratice i trikovi koji mogu olakšati korištenje računala, a mi donosimo neke od njih koji će vam omogućiti brže obavljanje (nekih) svakodnevnih stvari

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2016. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako posljednjih godina sve više vremena provodimo surfajući internetom na pametnim telefonima i tabletima, veliki broj ljudi i dalje najveći dio dana provodi uz računala - i na poslu i u slobodno vrijeme. Postoje brojne kratice i trikovi koji mogu olakšati korištenje računala, a mi donosimo samo neke od njih koji će vam omogućiti brže obavljanje (nekih) svakodnevnih stvari na PC i Mac računalima:

Ponovno otvorite zatvorenu karticu, odnosno 'tab' – ako želite ponovno otvoriti karticu koju ste posljednju zatvorili, u isto vrijeme stisnite tipke 'Control' (odnosno na Macu 'Command'), 'Shift' i slovo 'T'.

Screenshot određenog dijela ekrana – ako ne želite screenshot cijelog ekrana, već samo njegovog dijela, kliknite na ikonu za pretraživanje Windowsa i upišite 'alat za izrezivanje' (čim upišete 'alat' Windowsi će sami predložiti ovu aplikaciju) i putem ove aplikacije odredite dio ekrana za koji vam je potreban screenshot. Na Macovima potrebno je stisnuti 'Command', 'Shift' i '4' i nakon toga odrediti površinu za screenshot.

Ponavljanje zadnje naredbe u Excelu – pritiskom tipke 'F4' ponavlja se zadnja naredba u Excelu pa tako ako odaberete jednu ćeliju i promijenite njenu boju u plavu, odabirom drugih ćelija i pritiskom ove tipke one će se također obojati u plavu boju.

Otvaranje poveznice u novoj kartici jednim klikom – ako želite otvoriti poveznicu u novoj kartici, dovoljno je prijeći mišem preko te poveznice i kliknuti srednju tipku miša, odnosno kotačić, a kartice se mogu zatvoriti klikanjem kotačića na otvorenoj kartici.

Kopiranje 'drag and drop' metodom – klikanjem na 'Control' na PC-ju ili 'Alt' na Macu, odabirom datoteke i njenim pomicanjem na drugo mjesto na ekranu, napravit ćete kopije tih datoteka.

Upravljanje videozapisima na YouTubeu pritiskom jedne tipke – pritisak na slovo 'K' pauzirat će videozapis na YouTube, 'J' će vratiti videozapis deset sekundi unatrag, dok će pritisak na 'L' preskočiti deset sekundi videa.

Pomicanje otvorenog prozora po ekranu – klikom na tipku Windows i jednu od strelica pomaknut ćete prozor koji je otvoren u smjeru strelice koju ste stisnuli.

Zaključavanje računala u sekundi – na računalima koja rade na Windowsima pritisak Windows tipke i slova 'L' odmah će zaključati računalo, odnosno ponovno će biti potrebno upisati šifru za nastavak rada.

Okretanje ekrana – klikom na 'Control' + 'Alt' plus jednu od strelica ekran će se okrenuti u smjeru strelice koju ste pritisnuli.

Pretvorite internetski preglednik u blok za pisanje – browser možete pretvoriti u blok za pisanje ako u adresnu traku upišete:

data:text/html, <title>Text Editor</title><body contenteditable style="font-size:2rem;font-family:georgia;line-height:1.4;max-width:60rem;margin:0 auto;padding:4rem;">

Zumiranje – na PC-u stisnite 'Control' i '+' ili '-' za povećanje ili smanjenje veličine stranice, odnosno zumiranje, a ako uz 'Ctrl' stisnete nulu pokazat će se originalna veličina stranice. Ista je stvar i na Macovima, samo što se umjesto 'Control' treba stisnuti 'Command'.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti