Korisnica se požalila na seksualno zlostavljanje u Zuckerbergovom metasvemiru

Dok ju je jedan korisnik metaversea pipkao, ostali su gledali i podržavali takvo ponašanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2021. / 11:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg zamišlja metaverse kao internet budućnosti, mjesto u kojem se spajaju stvarno i digitalno i koje će nam omogućiti potpuno nova iskustva, doživljaje, a vjerojatno i potpuno drukčiji način života. Sve što je potrebno jest uskočiti u takav virtualni svijet i uživati u svemu što on nudi pa tako dok sami sjedite ili ležite na kauču s nekakvim VR naočalama na glavi, u digitalnom svijetu možete trčati, družiti se, raditi, igrati i slično.

Slika nije dostupna Meta razvila novi AI koji će učinkovitije pronalaziti lažne vijesti i štetan sadržaj na društvenim mrežama

No isto tako, u takvom se svijetu mogu i zlostavljati druge osobe. Nažalost, zlostavljanje u virtualnom svijetu postoji od kad je interneta, no kako upozoravaju brojni stručnjaci, virtualna stvarnost dodaje još jednu dimenziju tome, stvarniju i strašniju. Usprkos brojnim savjetima i dostupnim alatima, uključujući i umjetnu inteligenciju, rješenje s kojim bi se korisnici zaštitili od zlostavljanja nije pronađeno, niti to možemo i očekivati. Dapače, s metasvemirima situacija bi se samo mogla dodatno pogoršati.

A da će to biti realnost metaverse pokazalo se već na početku Zuckerbergova metasvemira. Njegova kompanija Meta (ako još netko nije svjestan toga, promijenio je ime kompanije iz Facebooka u Metu, dok je sama društvena mreža zadržala staro ime) nedavno je pokrenula platformu za virtualnu realnost Horizon Worlds i omogućila svim punoljetnim korisnicima iz SAD-a i Kanade njeno testiranje.

Osim što ljudima omogućuje druženje i igru, nedugo nakon njegova pokretanja, u ovom je virtualnom svijetu počelo i - zlostavljanje. Na to se požalila jedna korisnica Horizon Worldsa koju je prošlog mjeseca u tom digitalnom svijetu jjedan korisnik, kako je prijavila Meti - pipkao. Također, naglasila je kako su ostali korisnici koji su tada bili prisutni takvo ponašanje podržavali te je upozorila kako je seksualno zlostavljanje na internetu u svijetu virtualne stvarnosti još intenzivnije.

Ekipa iz Mete, naravno, žali za tim što se dogodila, no kažu kako u Horizon Worldsu postoji način s kojim korisnici mogu izbjeći takve situacije, a to je da aktiviraju alat nazvan “Safe Zone” koji im omogućuje da ostanu u metasvemiru, no da onemoguće interakciju drugih korisnika s njima.

Slika nije dostupna Budućnost poslovnih sastanaka je u metasvemiru

Već i ova situacija pokazuje kakve će sve probleme Meta, ali i ostale kompanije koje pokrenu svoje metasvemire imati sa zlostavljanjem te da će morati pronaći neko rješenje. Sigurna zona svakako može zaštititi od toga, no ako se ne uvede neki drugi zaštitni mehanizam, korisnici/zlostavljači mogli bi raditi što žele i ne bi bili kažnjeni, već bi samo žrtve morale pobjeći u nekakav zaštićeni balon, dok bi zlostavljači mogli nastaviti raditi što god žele u tom virtualnom okruženju.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti