Meta razvila novi AI koji će učinkovitije pronalaziti lažne vijesti i štetan sadržaj na društvenim mrežama

Kompanija Meta ima novi AI alat protiv lažnih vijesti koji bi mogao smanjiti količinu štetnog sadržaja, obzirom da Facebook, Instagram te druge društvene platforme trpe od velike količine neobuzdanog lažnog sadržaja.

Branimir Vorša | 10.12.2021. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina objava s lažnim informacijama na društvenim platformama vezana je za pandemiju COVID-19 te druge osjetljive teme. Kako bi umanjili štetan sadržaj, koji bi na negativan način mogao utjecati na mnoge potrošače diljem svijeta, u Meti su odlučili razviti umjetnu inteligenciju koju su nazvali Few-Shot Learner (FSL).

Slika nije dostupna Dobitnica Nobelove nagrade za mir smatra da su društvene mreže stvorile “virus laži”

Štetan sadržaj nastavlja ubrzano evoluirati, bilo da je riječ o trenutnim događanjima ili ljudima koji traže nove načine kako izbjeći naše sustave. Ključno je da AI sustavi evoluiraju usporedno s tim, stoji u objavi na službenom blogu kompanije Meta.

Metin FSL se već koristio na raznim društvenim mrežama, posebice na Facebooku. Korištenje te nove tehnologije je dio Metinih napora u borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

Meta tvrdi i da se FSL može prilagoditi novim prijetnjama dok se istovremeno oslanja na manje označenog sadržaja. Dodaju da će taj sustav unaprijediti i nadolazeće sustave umjetne inteligencije iz te kompanije. To znači da bi FSL mogao poslužiti kao temelj za nove funkcije posebno razvijene za borbu protiv kršenja pravila na Facebooku i drugim online platformama.

Slika nije dostupna Australija poziva na globalnu borbu protiv dezinformacija na internetu

FSL podržava oko 100 različitih svjetskih jezika, a isto tako može lagano učiti iz različitih vrsta podataka.

Sve te značajke omogućuju FSL-u da identificira lažne vijesti na široj razini, jer nije ograničen samo na određene jezike.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti