Većina objava s lažnim informacijama na društvenim platformama vezana je za pandemiju COVID-19 te druge osjetljive teme. Kako bi umanjili štetan sadržaj, koji bi na negativan način mogao utjecati na mnoge potrošače diljem svijeta, u Meti su odlučili razviti umjetnu inteligenciju koju su nazvali Few-Shot Learner (FSL).

Maria Ressa Dobitnica Nobelove nagrade za mir smatra da su društvene mreže stvorile “virus laži”

Štetan sadržaj nastavlja ubrzano evoluirati, bilo da je riječ o trenutnim događanjima ili ljudima koji traže nove načine kako izbjeći naše sustave. Ključno je da AI sustavi evoluiraju usporedno s tim, stoji u objavi na službenom blogu kompanije Meta.

Metin FSL se već koristio na raznim društvenim mrežama, posebice na Facebooku. Korištenje te nove tehnologije je dio Metinih napora u borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

Meta tvrdi i da se FSL može prilagoditi novim prijetnjama dok se istovremeno oslanja na manje označenog sadržaja. Dodaju da će taj sustav unaprijediti i nadolazeće sustave umjetne inteligencije iz te kompanije. To znači da bi FSL mogao poslužiti kao temelj za nove funkcije posebno razvijene za borbu protiv kršenja pravila na Facebooku i drugim online platformama.

Lažne vijesti na društvenim mrežama Australija poziva na globalnu borbu protiv dezinformacija na internetu

FSL podržava oko 100 različitih svjetskih jezika, a isto tako može lagano učiti iz različitih vrsta podataka.

Sve te značajke omogućuju FSL-u da identificira lažne vijesti na široj razini, jer nije ograničen samo na određene jezike.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju