Korisnici Gmaila oprez: Neki mailovi odlaze na krive adrese!

Zbog problema s automatskim predlaganjem adresa prilikom slanja mailova među prvim prijedlozima pojavljuju se i adrese kontakata s kojima se rijetko komuniciraju, zbog čega su brojni korisnici mailove poslali na krive adrese

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2015. / 10:17

Korisnici Gmaila oprez: Neki mailovi odlaze na krive adrese!

Ako ste u posljednje vrijeme slali mailove s Googleovog Gmaila, bilo bi dobro provjeriti jesu li ti mailovi otišli na prave adrese ili ste ih poslali pogrešnim osobama. Naime, nakon što su se na Twitteru neki korisnici počeli buniti kako su mailove s Gmaila poslali pogrešnim osobama, iz Googlea su na ovoj društvenoj mreži potvrdili kako imaju problem s automatskim prijedlozima e-mail adresa u kontaktima, zbog čega su korisnici mailove poslali na pogrešne adrese. Problem se nalazi u Googleovim prijedlozima korisnika kojima se šalju mailovi – kada u Gmailu napišete prvo slovo osobe kojoj želite poslati mail, Google odmah da više prijedloga mail adresa osoba iz vaših kontakata s kojima ste ranije komunicirali. Pri tome, prvo se nude prijedlozi osoba s kojima korisnici najčešće komuniciraju pa tako dio korisnika više uopće ne gleda mail adrese, jer znaju da im je dovoljno upisati samo prvo slovo i Google će sam izbaciti mail adresu te osobe s kojom najčešće kontaktiraju.

No, u posljednjih 10-15 sati zabilježeni su problemi s tim sustavom prijedloga mail adresa tako da korisnici koji, kao i svaki dan, upišu samo jedno slovo u adresi primatelja i odmah potvrde prvi Googleov prijedlog (bez detaljne provjere) mailove mogu poslati osobama kojima ti mailovi nisu namijenjeni. Naravno, ne treba niti napominjati kakve bi ovo probleme moglo izazvati kod ljudi koji na ovaj način šalju osjetljive privatne ili poslovne dokumente, (sexy) fotografije i slično jer bi takve stvari mogle završiti u krivim rukama. S obzirom da je riječ o servisu kojeg koriste stotine milijuna korisnika, jasno je da je riječ o potencijalno velikom problemu, no trenutno još nije poznat broj korisnika čiji Gmail predlaže adrese osoba s kojima rijetko komuniciraju. Iz Googlea nisu objavili previše informacija te su u zadnjoj objavi na Twitteru (prije više od sedam sati) poručili kako su identificirali problem i rade na njegovom rješavanju. Dakle, ovaj problem i dalje postoji pa vam savjetujemo da dobro provjerite adrese osoba kojima šaljete mailove i nemojte se iznenaditi ako danas s Gmaila dobijete mailove koji nisu namijenjeni vama. 

Izvor: Google

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti