Korisnici su bijesni na Netflix, no njihov se potez pokazao velikim uspjehom

Dok su korisnici nezadovoljni, dioničari itekako mogu biti zadovoljni potezom zbog kojeg je porastao broj pretplatnika i porasla je cijena dionice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2023. / 10:10

Netflix (Foto: Netflix)

Iako su prije nekoliko godina poticali na dijeljenje lozinki između korisnika, zbog izazovnih tržišnih uvjeta, odnosno sve jače konkurencije i pada broja pretplatnika, ekipa iz Netflixa promijenila je ploču. Od nedavno su tako pokazali palac dolje dijeljenju lozinki, a korisnicima su predstavili neke opcije s kojima im žele olakšati ovu promjenu i nagovoriti ih na plaćanje pretplate.

Netflix Sad je i službeno: Netflixovo "ljubav je dijeljenje lozinke" pomalo odlazi u povijest

Među inim, omogućili su novi pretplatnički model (uz prikaz oglasa) i dodavanje novih korisnika postojećem računu, snizili su cijene pretplate za određena tržišta, a sada je moguće prebaciti i povijest gledanja i preporuka na novi račun.

Iako je jasno kako korisnici Netflixa koji su do sada mogli besplatno gledati serije, filmove i dokumentarce na ovom servisu (ili su dijelili troškove s drugima) nisu oduševljeni s ovom radikalnom promjenom, a neki su prilično bijesni zbog toga, čini se kako dioničari tvrtke mogu biti i više nego zadovoljni sa zabranom dijeljenja lozinki koja se pokazala kao odličan potez. Tako barem pokazuju podaci kompanije za analitiku streaming servisa Antenna te je, prema njima, u razdoblju od četiri dana nakon uvođenja zabrane dijeljenja lozinki Netflix zabilježio najveći porast broja novih pretplatnika u bilo kojem sličnom periodu još od 2019. godine. Također, od primjene ove opcije značajno je porasla cijena dionice Netflixa.

Broj porasta pretplatnika, jasno, trebao bi se odraziti i na prihode kompanije, no tek nakon nekoliko mjeseci bit će jasnije koliko je korisnika koji više ne mogu koristiti tuđe lozinke odlučilo započeti s plaćanjem pretplate. O kako velikom broju korisnika je riječ najbolje govore ranije predviđanja prema kojima je čak trećina pretplatnika u SAD-u dijelila svoju lozinku s nekim izvan njihova doma. Prošli mjesec Netflix je počeo slati mailove u kojima ih upozorava na promjenu politike te kako će svi oni koji su koristili tuđe lozinke, sada morati plaćati pretplatu.

Netflix Netflixove igre stižu i na TV ekrane

Treba naglasiti kako je zbog Netflixova poteza zabilježen i porast otkaza pretplata dijela korisnika, no broj novih pretplatnika višestruko je veći od onih koji su prestali plaćati pretplatu za najpopularniji videoservis na svijetu.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti