Sad je i službeno: Netflixovo "ljubav je dijeljenje lozinke" pomalo odlazi u povijest

Iako su 2017. podržavali dijeljenje lozinki za pristup svom servisu, u Netflixu su posljednjih mjeseci promijenili stav.

Branimir Vorša | 24.05.2023. / 10:58

Netflix (Foto: Netflix)

Dugo su to najavljivali, a sad su to i učinili. Iz Netflixa su u utorak otkrili pojedinosti o tome kako će njihova mjera protiv dijeljenja lozinki utjecati na gledatelje u SAD-u i koliko će korisnike koštati zadržavanje dodatnih ljudi na svom računu. Pretplatnici Netflixa u SAD-u koji dijele uslugu izvan svog kućanstva dobit će e-mail s obavijesti o novoj politici dijeljenja lozinki.

Svako novo dodavanje - 8 dolara

Za korisnike u SAD-u koji imaju Netflix Standard plan koji košta 15,49 dolara mjesečno to znači da će, ako žele dodati još jednog dodatnog člana izvan kućanstva, morati za to izdvojiti dodatnih 7,99 dolara mjesečno. Isto tako, svatko tko plati paket Netflix Premium s 4K streamingom ima opciju dodavanja do dva dodatna člana, no svaki će i dalje koštati dodatnih 7,99 dolara.

Netflix Netflix nastavlja borbu s korisnicima koji dijele lozinke

Navedena "dobra" vijest, osim u SAD stiže i u Veliku Britaniju, gdje će Netflix za dodatnog korisnika računa izvan kućanstva korisnicima naplaćivati 4,99 funti mjesečno.

Imate jeftin pretplatnički plan za Netflix?  Nema dodavanja

Isto tako, Netflixovi pretplatnici s najjeftinijom opcijom plana pretplate, Osnovni ili Standardni s oglasima, a koji koštaju 9,99 odnosno 6,99 dolara mjesečno, više i nemaju opciju dodavanja dodatnih članova na svoj račun.

Netflixovi eksperimenti s plaćanjem dijeljenja lozinki odvijaju se već neko vrijeme, a u veljači su prošireni i na Kanadu, Novi Zeland, Portugal i Španjolsku.

Nove definicije

Stranica za podršku koja objašnjava nove postavke opisuje dodatne članove kao nekoga tko će imati vlastitu lozinku i profil, a osoba koja ih je pozvala da se pridruže njezinu korisničkom računu plaća njihov pristup. Računi dodatnih članova, međutim, također imaju vlastiti skup ograničenja. Ti računi moraju biti aktivirani u istoj zemlji, mogu gledati ili preuzimati sadržaj samo na jednom uređaju odjednom i ne mogu stvarati dodatne profile niti se prijavljivati kao profil za djecu.

Netflix kućanstvo po novom se određuje na temelju toga gdje korisnik gleda Netflix na TV-u i koju IP adresu taj uređaj koristi. Ta se lokacija može poništiti pomoću aplikacije na TV-u ili uređaju povezanom s TV-om odabirom potvrde ili ažuriranja korisnikova kućanstva i odgovaranjem na poveznicu za potvrdu, poslanu na navedenu e-adresu ili telefonski broj korisnika računa.

Netflix Netflixove igre stižu i na TV ekrane

Što sad ljubav ima s tim?

Tako su dani kad je Netflix promovirao gestu "Ljubav je dijeljenje lozinke" na Twitteru konačno završeni, a polako su počeli umirati još početkom 2022. godine kad su zabilježili stagnaciju rasta pretplatnika. To su u međuvremenu kompenzirali ulaganjem velikih sredstava u igre kao dodatne pogodnosti, ali i prisiljavanjem dijela korisnika da plate za otvaranje vlastitih računa za Netflix. 

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti