Koristite Yahoo? Odmah promijenite lozinke i sigurnosna pitanja

Hakeri su ukrali podatke više od 500 milijuna korisnika Yahooa – evo što treba napraviti kako bi se zaštitili od potencijalnih problema

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2016. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon provedene istrage iz Yahooa su jučer potvrdili kako su se prije dvije godine hakeri dokopali informacija o više od 500 milijuna njihovih korisnika. Osim korisničkih imena i lozinki, hakeri su se dokopali i drugih osobnih informacija poput datuma rođenja, brojeva telefona i sigurnosnih pitanja te bi svi korisnici usluga ove kompanije (kako su Yahooovi računi povezani s Flickrom, ugroženi su i neki korisnici ovog servisa) odmah trebali poduzeti određene mjere kako bi se zaštitili, no treba napomenuti kako bi hakeri i kriminalci s podacima kojih su se dokopali mogli napraviti još veću štetu.

Prva stvar koji bi svi korisnici Yahooa trebali napraviti jest, naravno, promijeniti lozinke i sigurnosna pitanja koje bi hakeri mogli iskoristiti za pristup vašem računu. Također, kako bi povećali sigurnost i zaštitili se od potencijalnih problema, iz Yahooa savjetuju korištenje autentifikacije u dva koraka pri čemu je za pristup profilu, osim lozinke, potreban i poseban kod koji Yahoo šalje putem poruke ili telefonskog poziva. No, ako ste iste ili slične podatke koje ste koristili za Yahoo, koristili i na drugim servisima, također ih odmah promijenite jer postoji mogućnost da će hakeri te podatke pokušati iskoristiti i za pristup vašim drugim mail računima, profilima na društvenim mrežama i slično. Naime, hakeri bi mogli provaliti u račune drugih servisa i, osim što će se dokopati vaših privatnih podatka i fotografija, na njima mogu promijeniti lozinke tako da bi mogli imati velikih problema s ponovnim pristupom tim podacima. Nakon ovakvih hakerskih napada i krađa korisničkih imena i lozinki, česti su i slučajevi phishinga – npr. kriminalci vam mogu poslati poruku za koju se čini da ju je poslao Yahoo i u toj poruci može biti link koji vas vodi na Yahooove stranice na kojima, kako bi osigurali račun, morate upisati različite privatne podatke. Umjesto na stranicama Yahooa, te podatke ostavljate na lažnim stranicama koje su postavili hakeri (a za koje se zaista čini da su Yahooove stranice) i njima direktno dajete svoje podatke koje oni mogu iskoristiti za nove prijevare, krađe, ucjene, pristup bankovnim računima i slično – nikada ne ostavljajte osobne i osjetljive podatke na stranicama na koje ste došli klikanjem na linkove iz maila.

Dakle, promijenite lozinke i podatke na Yahoou i drugim servisima na kojima ste koristili iste podatke, provjerite sve servise koje koristite za nekim sumnjivim aktivnostima i, gdje god je to moguće, koristite autentifikaciju u dva koraka koja je dodatni stupanj zaštite.  

Izvor: USA Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti