Korona im ne može ništa: Industrija videoigara u cijelom svijetu bilježi rekordne rezultate, a kako je u Hrvatskoj?

Prihodi gaming industrije uglavnom dolaze izvana, a jako mali postotak hrvatskih igara zaradi svoje novce u Hrvatskoj.

Informer | 07.02.2021. / 12:26

Galerija

Svijet videoigara veći je nego ikada. Čitava filmska i glazbena industrija ne dostiže ukupne prihode gaminga. Usprkos korona krizi, prihodi na globalnoj razini u 2020. godini narasli su na rekordnih 174 milijarde dolara.

Sve nas je iznenadilo, mi nismo procjenjivali više od 150 da će ići, a mi imamo stvarno kvalitetne studije koje na ovom prostoru ostvaruju vrhunske rezultate, kaže Andrej Levenski, tehnički direktor gaming studija. Mi smo imali na godišnjoj razini 50 postotni rast u prihodima svake godine i to su čak pokazale i neke akvizicije koje su se događale u 2020 da očito oni prepoznaju našu kvalitetu i da ima smisla ulagati u ovo područje

Prihodi gaming industrije uglavnom dolaze izvana, a jako mali postotak hrvatskih igara zaradi svoje novce u Hrvatskoj.

Naravno uvijek ima u hrvatskih igrača koji kupuju hrvatske igre, ali opet to je oko 99 posto igrača hrvatskih igara nisu Hrvati. Tako da to je jedna industrija koja je zapravo vrlo otporna na bilo kakve promjene u ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, dodaje Lovro Nola, hrvatska akademija za videoigre.

Ono što bi uvelike pomoglo industriji jest određena strategija kako bi se povećala ulaganja i konkurentnost lokalnih studija.

To je vani uobičajena praksa da postoje i krediti i fondovi i puno bolja ulagačka klima, puno bolji poticaji. I onda se postavlja pitanje na koji način se mi možemo boriti s njima pogotovo kod zapošljavanja, kako mi možemo smanjiti nekakva porezna opterećenja da bi naš čovjek bio konkurentniji, da možda ne bi razmišljao idem ja ipak van, pojašnjava Levenski.

Ubrzani rast ove industrije mnoge je ponukao da se i sami krenu baviti razvojem videoigara. Jedno od mjesta na kojem pojedinci mogu naučiti konkretna znanja jest hrvatska akademija za video igre koja broji sve više novih polaznika.

Pa vidimo definitivno iz godine u godinu sve više interesa, bilo za videoigre kao takve ili generalno za edukaciju za kako se napravi nekakava videoigra. Mislimo da, možda će 2021 biti još malo klimava dok se sa koronom sve ne riješi i dok se ne stvori neka nova normala, ističe Nola. 

Još jedna bitna stavka u ovoj industriji jest minimalna količina resursa, računala i hardvera koji su potrebni za posao.

Nisu toliko velika ulaganja kao da se pokrene neka velika tvornica za nešto i svejedno takvi mali timovi, ako nađu nekakav dobar proizvod oni ga uspiju plasirati na svim zemljama svijeta i na kraju krajeva uvozimo novac natrag u državu, kaže Levenski.

Industrija se već niz godina okuplja u klastere kako bi međusobno dijelili informacije i lakše se suočili s problemima na svjetskoj razini.

Naša konkurencija su drugi svjetski proizvodi koji stoje na polici pokraj našeg proizvoda sve kako ćemo mi natjerati nekog da kupi taj naš proizvod, to nam je ključ. I to možemo pomoć samo da jedni drugima pomažemo da skratimo taj put prema tom uspjehu i zato smo mi organizirali platformu gdje dijelimo informacije, a s druge strane bez takve platforme mi ne možemo ni nastupati prema državi, pojašnjava Levenski.

Brojke su najbolji pokazatelji koliko se gaming industrija razvila i koliko je ona plodno tlo za investicije i još veći razvoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti