Kostim glavne protagonistice Horizon Forbidden Westa oživjet će na fakultetu u Zagrebu

Inspirirani svijetom Horizon Forbidden Westa, studenti TTF-a željeli su poslati poruku podrške održivosti za bolju budućnost kroz izradu Aloyine odjeće od održivih, ekološki prihvatljivih materijala.

Martina Čizmić | 21.02.2022. / 08:17

Kultura "cosplaya" odnosno izrade i nošenja kostima iz poznatih videoigara, filmova ili knjiga, iz godine u godinu dobiva na popularnosti. Gotovo ni jedna konvencija ili sajam videoigara ne mogu proći bez ljudi odjevenih u omiljene likove. 

No, Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu pružila se prilika da, u suradnji s PlayStation Hrvatska, izrade repliku kostima Aloy, glavne protagonistice videoigre Horizon Forbidden West. 

Horizon Forbidden West je dugo očekivani nastavak Horizon Zero Dawn, hvaljene igre koja je osvojila brojne nagrade i prodane u više od 20 milijuna primjeraka, što je čini jednom od najprodavanijih igara za PlayStation 4.

U igri Horizon Forbidden West, Aloyina potraga za vraćanjem reda i ravnoteže u svoj svijet podsjetnik je na važnost očuvanja prirode i biološke raznolikosti na planeti Zemlji u godinama i desetljećima koje dolaze. Inspirirani svijetom Horizon Forbidden Westa, studenti TTF-a željeli su poslati poruku podrške održivosti za bolju budućnost kroz izradu Aloyine odjeće od održivih, ekološki prihvatljivih materijala, uz detaljni 3D ispis zaštitne opreme koja je sastavni dio kostima.

S filmskom industrijom i hrvatskim kazalištima već godinama surađujemo, tako da je suradnja s PlayStation Hrvatska bila nešto sasvim prirodno. Naši studenti bili su oduševljeni što su imali priliku surađivati ​​na ovom projektu jer mnogi od njih igraju igre u slobodno vrijeme, a PlayStation je za njih više od igre, dio je hrvatske kulture. Očigledno je da se gaming izjednačio s ostalim oblicima kulture i zabave i naš fakultet je odlučio prihvatiti trend i uvesti nove mogućnosti obrazovanja, istaknula je voditeljica projekta, prof. Irena Šabarić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Na izradi kostima sudjeluju studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna odjeće - Tena Omerović, Ivana Škaper, Valentina Ferenčak i Nikolina Tufekčić, u sklopu kolegija Projektiranje odjeće. Svaka od njih izradila je dio kostima pod nadzorom, vodstvom i mentorstvom asistentice Franke Karin i prof. dr. Irene Šabarić, predstojnice Zavoda za dizajn tekstila i odjeće dok je prof. Slavica Bogović bila zadužena za 3D ispis.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti