Kraj Bitcoin balona? Vrijednost mu pala za 25 posto!

Bitcoin je školski primjer financijskog balona, rekao je direktor Credit Suisse Group, Tidjane Thiam nedavno.

Martina Čizmić | 13.11.2017. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trgovanje kriptovalutama je (još uvijek) rizičan posao, a to je najbolje dokazalo kretanje vrijednosti Bitcoina posljednjih dana. Naime, u samo četiri dana Bitcoin je izgubio četvrtinu svoje vrijednosti i s gotovo 7900 dolara (oko 51 tisuću kuna) pao na manje od 6000 dolara (oko 38850 kuna).

Gubitku vrijednosti pridonijelo je cijeli niz stvari od odustajanja od softverske nadogradnje, najave lansiranja bitcoin futuresa, ali i sve glasnijih upozorenja da se radi o financijskom balonu koji će se kad tad probušiti.

Bitcoin je školski primjer financijskog balona, rekao je direktor Credit Suisse Group, Tidjane Thiam nedavno.

No, unatoč velikom padu Bitcoin je na godišnjoj razini i dalje u velikom plusu. Od početka godine njegova je vrijednost porasla više od 500 posto, a ukupna vrijednost procjenjuje se na više od 100 milijardi dolara.

Investitori koji su na samom početku prepoznali vrijednost Bitcoina i odlučili prihvatiti rizik, mogu unatoč posljednjem padu zadovoljno trljati ruke. Jer na samom početku, prije gotovo deset godina, Bitcoin je vrijedio manje od dolara, pred šest godina dva dolara, a pred samo tri godine oko 300 dolara.

I dok neki analitičari procjenjuju da će Bitcoin (i ostale virtualne valute) nastaviti rasti i dosegnuti 25 tisuća dolara, drugi upozoravaju kako je samo pitanje vremena kad će se cijeli sustav urušiti.

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti