Kraj mučninama u vožnji: Odlične vijesti za sve koji pate od morske bolesti!

Waymo radi na sustavu koji bi, prilagodbom načina vožnje, mogao smanjiti mučnine i povraćanje u automobilima, no nažalost vjerojatno će proći dosta vremena dok takav sustav bude dostupan i u Hrvatskoj

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2018. / 08:48

Morska bolest (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tko je god imao ili i dalje ima problema s morskom bolešću, odnosno bolešću putovanja, najbolje zna koliko je teško samo razmišljati o nadolazećem putovanju automobilom, brodom, zrakoplovom ili vlakom, dok putovanje može predstavljati horor od nekoliko sati mučnine i povraćanja. Tijekom vožnje automobilom osobe koje pate od morske bolesti imaju problema pri svakom ubrzavanju i usporavanju, zaustavljanju, prolasku kroz zavoje i slično, a čitanje novina, gledanju u ekrane mobitela i tableta čini se nemogućim.

Ekipa iz Wayma, kompanije koja razvija autonomne automobile koji su već odradili milijune kilometara po SAD-u, pokušava naći rješenje za taj veliki problem te su nedavno objavili patent sustava u kojemu je objašnjen način na koji će pokušati spriječiti povraćanje i olakšati vožnju osobama s morskom bolesti.

Ovaj sustav uključuje više faktora čiji bi rezultat trebala biti ugodnija vožnja bez naglih pokreta u kojoj bi se automobil prilagodio način vožnje putnicima s morskom bolesti. Npr. prilikom planiranja vožnje, sustav bi odredio kretanje cestama sa što manje zavoja i na kojoj su uvjeti vožnje ugodniji – ovo često može značiti i produljenje trajanja puta, no ako se izbjegne mučnina i povraćanje, svakako će se isplatiti. Također, putnici bi u automobilu trebali sjediti na mjestima na kojima će manje osjetiti efekt vožnje, a sustav će ih obavještavati da ne gledaju prema dole ili ne čitaju, jer sve to može utjecati na mučninu.

Još jedan način na koji će Waymo pokušati spriječiti mučninu tijekom vožnje jest ostavljanjem većeg prostor između automobila ispred kako bi kočenje bilo što blaže, a ako se stvori gužva na cesti i potrebno je puno kretanja i zaustavljanja, autonomni automobil odabrat će drugu rutu i cestu na kojoj neće biti toliko prometa niti konstantnog zaustavljanja.

Waymo želi ispitati i na koji način ubrzavanja i usporavanja automobila na određenim cestama utječu na simptome morske bolesti kako bi poslije mogli prilagoditi vožnju putnicima koji pate od ovog problema.

Ovo je odlična vijest za sve koji pate od morske bolesti, a osim što treba provjeriti kako će ovaj sustav raditi u praksi, pitanje je koliko će vremena proći dok nam takva tehnologija bude dostupna i u Hrvatskoj. Naime, napredak na tržištu autonomnih automobila je velik i uskoro u SAD-u možemo očekivati prve taksi servise u kojima će ljude voziti automobili kojima upravljaju računala, no proći će još dosta vremena dok tako nešto bude dostupno i u Lijepoj Našoj.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti