Kraj za BlackBerry? Kompanija otpušta 4500 radnika, oko 40% radne snage

Nekad najpopularniji 'smartphone' na tržištu BlackBerry danas se suočava s velikim problemima izazvanih novom i moćnijom konkurencijom kao što su Samsung, Google i Apple koji su doslovce istisnuli RIM s tržišta kojim je nekad vladao.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 21.09.2013. / 13:39

Kraj za BlackBerry? Kompanija otpušta 4500 radnika, oko 40% radne snage

Nekad najpopularniji "smartphone" na tržištu BlackBerry danas se suočava s velikim problemima izazvanih novom i moćnijom konkurencijom kao što su Samsung, Google i Apple koji su doslovce istisnuli RIM s tržišta kojim je nekad vladao.

Unatoč nastojanju da se vrati na tržište pametnih telefona RIM, odnosno BlackBerry, je s nekoliko uređaja doživio neuspjeh koji je stvorio čak milijardu dolara gubitku samo u posljednjem kvartalu. Najviše se odrazilo na lošu prodaju Z10 smartphonea, ujedno i prvog koji je na sebi imao novi BlackBerry 10 OS. U drugom kvartalu kompanija je isporučila samo 3.7 milijuna uređaja, od kojih je većina bila na BlackBerryju 7.

CEO BlackBerryja Thorsten Heins istaknuo je kako će se kompanija maknuti s mainstream potrošačkog tržišta, te kako će se fokusirati na uređaje namijenjene poduzećima. Njihova će se ponuda sa 6 uređaja svesti na samo četiri, dva jača modela primjerice Z30 i dva slabija od kojih je jedan Z10 za kojeg se očekuje smanjenje cijena. 

S obzirom na probleme u kojima se BlackBerry našao, kompanije planira otpustiti čak 4500 zaposlenika, što je oko 40% ukupne radne snage. Možda je jedino rješenje za spas kompanije prodaja — nešto slično kao što je napravila Nokia?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti