Krater u koji će NASA-in rover sletjeti nosi naziv po mjestu u BiH, a okolna područja po rijekama Savi, Neretvi i Plivi

NASA-in rover Perseverance u četvrtak slijeće na površinu Marsa i započinje svoju dugogodišnju misiju, no mjesto na koje će sletjeti vrlo je posebno i povezano s jednom malom općinom u susjednoj nam BiH.

Branimir Vorša | 17.02.2021. / 11:17

Godine 2007. Međunarodna astronomska unija (IAU) donijela je odluku da krateru promjera 45 kilometara na Marsu daju ime po mjestu Jezeru u Bosni i Hercegovini. Krater se nalazi na rubu gigantskog udarnog bazena Isidis Planitia, malo sjeverno od ekvatora na Crvenom planetu.

IAU ističe da inače značajnim kraterima na Marsu imena daju po malim gradovima i selima diljem svijeta, a dok je davanje imena Jezero krateru već samo po sebi velika čast za tu malu općinu u BiH, u studenom 2018. godine čitava stvar dobila je višestruko na značaju nakon jedne ključne odluke u NASA-i.

Naime, NASA je odabrala upravo krater Jezero kao mjesto slijetanja svojeg najnovijeg rovera Perseverance, u studenom 2018. godine.

Krajem rujna 2019. godine NASA je gradonačelnici Jezera u BiH uručila pismo u čast povezanosti tog BiH gradića s vrlo važnim mjestom budućih znanstvenih istraživanja na Marsu. Pismo je gradonačelnici Jezera Snežani Ružičić uručio američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, a pismo je napisao sam NASA-in direktor za istraživanja na Marsu James Watzin.

Potreban je međunarodni tim stručnjaka da se stvori i pruži potpora kompleksnoj i ambicioznoj misiji poput Mars 2020 misije. Ponosan sam što sad možemo uključiti građane Jezera u BiH, kao počasne članove našeg 2020 tima. Zajedno ćemo istraživati jednu od znanstveno najzadivljujućih i najmirnijih lokacija na Marsu, napisao je Watzin u pismu.

Program za istraživanje Marsa u NASA-i želi izraziti priznanje vašem gradu za njegovu povezanost s nadolazećom misijom i nadamo se da ćete pratiti zgode Mars 2020 rovera na njegovu putu. Rover je dizajniran tako da produbi naše razumijevanje mogućnosti života izvan Zemlje te unaprijedi nove sposobnosti u istraživačkoj tehnologiji. Jednom kad se vrate na Zemlju, uzorci iz kratera Jezero omogućit će bogatstvo informacija o Marsu i Sunčevu sustavu za nadolazeće generacije, naglasio je u pismu Watzin.

Susjedna područja zvuče jednako poznato

Na fotografijama kratera Jezero i susjednim područjima nazivi značajnih krajoobraza zvuče jednako poznato, pa tako u susjednim područjima imamo doline rijeka Neretve, Save i Plive.

Rijeka Pliva prolazi kroz gradić Jezero, a pored njega se nalazi i Plivsko jezero.

Rover Perseverance zapravo će nakon slijetanja u krater Jezero najbliže biti dolini Neretve, a blizu te doline će se neko vrijeme i kretati na putu prema rubu kratera, proučavajući i delte tih nekadašnjih rijeka na Marsu.

U priloženim fotografijama i videu možete pobliže proučiti kao izgleda područje budućih NASA-inih istraživanja na Marsu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti