Kreće testiranje nove tehnologije za prepoznavanje zaleđa koja bi se mogla koristiti na SP u Kataru

Ispod krova stadiona instalirat će se 10 do 12 kamera koje će pratiti do 29 različitih podataka 50 puta po sekundi za svakog igrača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2021. / 15:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija poput VAR-a značajno je utjecala na moderni nogomet. Iako mnogi nisu ljubitelji takve tehnologije, a i ona je u praksi pokazala neke svoje slabosti i kontroverze, VAR je u mnogim situacijama pomogao u donošenju ispravne odluke. No često do donošenja odluke treba proći puno vremena te to iščekivanje ne sjeda dobro niti igračima, a pogotovo navijačima i fanovima pred malim ekranima, koji žele akciju na terenu, a ne u VAR sobi.

Slika nije dostupna Može li umjetna inteligencija promijeniti nogomet? Odgovor bi nam mogla dati suradnja Liverpoola i DeepMinda

Vrijeme čekanja za donošenje prave odluke, barem kada je u pitanju zaleđe, uskoro bi se ipak moglo skratiti, zahvaljujući korištenju nove tehnologije, odnosno poluautomatskog sustava za praćenje ofsajda. Ovaj sustav već se testirao u Njemačkoj, Španjolskoj i Njemačkoj, no njegovo planirano masovno testiranje odgođeno je zbog koronavirusa. Sada su iz FIFA-e najavili kako će se nova tehnologija nazvana Assistant VAR koristiti na FIFA Arab Cupu te, ako se taj test pokaže uspješnim, možemo je očekivati i sljedeće godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Zahvaljujući toj tehnologiji, koja je bazirana i na praćenju položaja udova igrača, zaleđe bi se moglo puno brže prepoznati u odnosu na tehnologiju koja se koristi danas. Za njeno korištenje potrebno je ispod krova stadiona postaviti 10 do 12 kamera koje će pratiti do čak 29 točaka na svakom igraču 50 puta po sekundi za svakog igrača. Ako tehnologija prepozna da je igrač potencijalno u zaleđu, odmah će obavijestiti VAR sobu te će se u njoj, nakon analize, donijeti konačna odluka tako da će i dalje zadnju i presudnu riječ imati ljudi, a ne tehnologija.

Slika nije dostupna Nova FIFA donosi još realniji osjećaj virtualnog nogometa

Ipak, ta bi tehnologija trebala značajno ubrzati praćenje zaleđa te bi poboljšala donošenje odluka, na zadovoljstvo igrača i svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti