Učinkovitije i brže od VAR-a: Odluke o zaleđu donosit će umjetna inteligencija

U odnosu na današnji VAR, nova bi tehnologija trebala biti učinkovitija i točnija te bi se odluke trebale donositi puno brže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2020. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to jeste ili niste zagovaratelj tehnologije i VAR-a u sportu, činjenica je da u budućnosti možemo očekivati da će se ona koristiti sve više kako bi se zahvaljujući njoj donijele što pravednije odluke i ispravile eventualne sudačke pogreške. U nekim slučajevima, poput odluke o tome je li neki start u kaznenom prostoru jedanaesterac ili nije, mišljenja uvijek mogu biti podijeljena, no umjetna inteligencija mogla bi pomoći u donošenju točnih odluka kada je u pitanje zaleđe.

Slika nije dostupna Hoće li "Premflix" revolucionarizirati način na koji pratimo nogomet?

U sumnjivim situacijama danas se koristi VAR, no pokazalo se da je u nekim slučajevima vrlo teško procijeniti točne pozicije igrača u trenutku dodavanja lopte jer se čini da se igrači nalaze gotovo u ravnini, a također proces višestrukog pregledavanja snimke može (pre)dugo trajati, na negodovanje ljubitelja i gledatelja utakmica.

Prošle godine tijekom Svjetskog klupskog prvenstva održanog u Kataru FIFA je počela s prvim testiranjima tehnologije bazirane na umjetnoj inteligencija koja bi trebala poboljšati VAR, barem kada je u pitanju donošenje odluka oko zaleđa. Riječ je o poluautonomnom sustavu za provjeru zaleđa koji kombinira AI s praćenjem igrača.

Sustav bi trebao raditi tako da u sumnjivim situacijama umjetna inteligencija prepozna trenutak dodavanja lopte i u tom trenutku usporedi pozicije igrača na terenu kako bi saznali je li posljednji igrač navale ispred ili iza posljednjeg obrambenog igrača. Specifičnost je sustava u tome što on prati 15 do 20 točaka na svakom igraču kako bi u trenutku dodavanja lopte njegova pozicija bila što preciznije označena, odnosno kako bi u milimetar točno prepoznao igrača koji je bliže golu.

Miroslav Ćiro Blažević Prisjetimo se što je "trener svih trenera" govorio o novosti koja je obilježila nogometni svijet i tzv. laptop trenerima

Prva testiranja pokazala su se "iznimno obećavajućima", smatra Johannes Holzmuller, direktor tehnologije i inovacije u FIFA-i. Naglašava potencijal umjetne inteligencije koja bi, u slučaju odluke o zaleđima, trebala povećati učinkovitost, tj. točnost donošenja odluka, kao i ubrzati taj proces. Proći će još neko vrijeme dok se tehnologija ne usavrši te tijekom sljedećih godinu-dvije možemo očekivati nastavak testiranja, a nakon toga, nadamo se, i njezinu primjenu na utakmicama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti